Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Druhá dovolba do Rady České televize, druhé zklamání v režii demokratických poslanců: Vyzýváme k veřejné volbě radních!

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Fiasko s dovolbou do Rady České televize bohužel pokračuje. Ani dnes se poslancům nepodařilo dovolit zbývajících pět členů. Nikdo z kandidátů nedosáhl na počet hlasů nutný ke zvolení do rady. A to i přesto, že mají demokrati ve Sněmovně pohodlnou většinu. Výsledky druhého kola tak ještě víc prohloubily obavy z kola prvního a potvrdily nejednotu demokratické koalice.

Přitom to byla právě vládní koalice, která opakovala, jak si důležitost nezávislých médií ve státě uvědomuje, a jak bude jejich nezávislost hájit. Fiaskem při druhém kole dovolby to ovšem vůbec neprokázala. Demokratičtí poslanci bohužel nesplnili to, co slibovali. Zásadní krok k udržení nezávislých veřejnoprávních médií prostě a jednoduše neudělali. Jak jim nyní můžeme věřit, že budou veřejnoprávní televizi hájit?

POSLANCI MUSÍ VOLIT RADNÍ VE VEŘEJNÉ VOLBĚ. Veřejnou volbou mohou dokázat, že posílení transparentnosti médií veřejné služby myslí vážně. Díky veřejné volbě tak bude jasné, že zvedají ruku pro demokratického kandidáta (tak, jak se dušují) a nikoliv pro člověka, který chce podstatu veřejnoprávních médií ničit. Právě poslanci totiž rozhodují, kteří lidé v Radě České televize usednou. Přímo se tak podílejí na tom, jestli veřejnoprávní televize zůstane svobodná a bude moct naplnit svou nepostradatelnou roli v demokratickém státě, nebo zda ji budou nevhodní radní rozkládat zevnitř.

Je alarmující, že demokratická koalice i přes pohodlnou většinu ve Sněmovně nedokázala zvolit takové radní, kteří by hájili roli médií veřejné služby. Své hlasy někteří demokratičtí poslanci rozprostřeli mezi kandidáty, kteří jsou hrozbou pro nezávislost České televize a de facto i demokracie. Právě té je totiž veřejnoprávní televize zásadní složkou. Česká televize ale nepatří politikům. Patří nám všem. A to se nesmí změnit.

Svobodu a nezávislost veřejnoprávních médií budeme hájit i nadále. Nebudeme mlčet! A stejně tak budeme hlídat i to, jestli demokratická vláda plní své sliby, které dala občanům.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku