Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Dovolba členů mediálních rad bude klíčová pro budoucnost veřejnoprávních médií

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Před pár dny byl zveřejněn seznam kandidátů na dovolbu do rad České televize a Českého rozhlasu. Tato volba bude mimořádně důležitá pro uchránění svobodného fungování veřejnoprávních médií v budoucích letech. A vzhledem k tomu, že právě v Radě České televize sedí ve většině ti, kteří se svým počínáním naopak urputně snaží veřejnoprávnost ČT pozvolna omezit, musíme dovolbě radních věnovat zvýšenou pozornost.

Do Rady ČT je potřeba “dovolit” 6 členů, aby byla rada v plném počtu 15 členů. Celkem kandiduje 54 lidí, ze kterých po veřejném slyšení od 23. do 24. února volební výbor vybere užší seznam kandidátů.

Je zásadní, aby byli do Rady zvoleni lidé, kteří rozumí poslání veřejnoprávních médií a budou se snažit zajistit jejich kvalitní fungování neovlivněné politiky a jejich zájmy. To přesně aktuální většina radních v čele s předsedou Pavlem Matochou nesplňuje.

ZKRESLENÁ DATA VE VÝROČNÍ ZPRÁVĚ: Na včerejším jednání Rady ČT přišla na přetřes i výroční zpráva České televize, kterou volební výbor nedoporučil poslancům ke schválení. Ve výroční zprávě se totiž z iniciativy angažovaných radních objevila informace, že zastoupení představitelů Svobody a přímé demokracie Tomia Okamury (SPD) v debatních i zpravodajských pořadech bylo ve srovnání s ostatními politickými stranami nižší. Tuto informaci ovšem opakovaně odmítá jak sám generální ředitel ČT Petr Dvořák, tak i analytický tým ČT. Navíc se toto konstatování ve výroční zprávě objevilo, aniž by bylo konzultováno s vedením ČT. Analýza, kterou si radní speciálně vyžádali, nemá podle volebního výboru adekvátní metodiku a (dost možná úmyslně) zkresluje data.

ROZHODOVÁNÍ NA HRANĚ ZÁKONA: Rada ČT stále usedá v počtu 9 členů, a její zastoupení tak není kompletní. To pak vede k nejasnému vyložení zákona o ČT, ve kterém stojí, že: “Rada je způsobilá se usnášet za přítomnosti nadpoloviční většiny všech svých členů a rozhodnutí Rada přijímá nadpoloviční většinou hlasů přítomných členů.” Zjednodušeně řečeno, ze zákona jasně nevyplývá, jestli “nadpoloviční většina všech svých členů” hovoří o všech 15 členech, které má Rada mít, nebo o aktuálním počtu členů, což je v současné době 9. Je tedy otázkou, zda například to, že radní včera schválili nedotknutelnou finanční rezervu ČT do konce roku 2026, není protizákonné. Na tento problém byla Rada opakovaně upozorňována odborníky i generálním ředitelem ČT, ale zákon si radní interpretují po svém a vesele úřadují dál.

NEVEŘEJNOPRÁVNÍ RADNÍ: 7 z 9. Tolik je aktuálně v Radě ČT členů, kteří se v čele s Pavlem Matochou snaží znevěrohodnit zpravodajství a naváží se do konkrétních redaktorů přicházejících s investigativními tématy. Respektive s takovými tématy, která nejsou v souladu s politickým a ideovým směřováním poslanců, kteří členy do Rady dosadili - tedy hlavně stran ANO, SPD a KSČM. Právě tyto politické subjekty pak mají tendence roli veřejnoprávních médií diskreditovat, čímž ohrožují jeden z nepostradatelných pilířů demokratické společnosti.

Rada ČT je důležitý orgán, který má vliv na to, jak vypadá vysílání veřejnoprávní televize. Je proto naprosto na místě ptát se, co jsou radní zač a ohlídat, zda hájí veřejný zájem a právo občanů na vyvážené a objektivní informace. Pokud radní evidentně jednají v zájmu některé politické strany, protlačují extremistické názory a znemožňují České televizi fungovat, nerozumí pojmu veřejnoprávnost.

A proto je teď při volbě nových radních jedinečná příležitost svobodu veřejnoprávních médií znovu posílit. To ovšem půjde jen pokud v Radě usednou ti, kteří si důležitou roli radních uvědomují. A to bohužel všichni současní kandidáti do Rady nejsou. Pojďte společně s námi vývoj dovolby bedlivě sledovat .

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku