Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Dostali jsme pokutu: Úřad s dlouhým názvem překrucuje zákon a postupuje v rozporu s Ústavou

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (dále jen "úřad s dlouhým názvem") udělil Milionu chvilek pokutu. Jako důvod mimo jiné udává, že jsme svou činností v období po termínu vyhlášení parlamentních voleb 2021 porušili volební zákon. Nyní musíme uhradit pokutu, s úřadem ale dále povedeme soudní spor. Více info si přečtěte níže.

Úřad s dlouhým názvem jako důkazy pro spáchání přestupku použil i materiály z našeho webu, například sekci "Deset důvodů, proč by Andrej Babiš neměl být premiérem" nebo náš portál politických kauz "Re:Portál". Bohužel si ale nezjistil, že tyto části našeho webu vznikly ještě před vyhlášením termínu voleb a více než půl roku před registrací stranických kandidátek, což je termín, od kterého je teprve zřejmé, kdo v nadcházejících volbách bude vůbec kandidovat. A volební zákon nikde neuvádí povinnost provozovatele webových stránek odstraňovat v době předvolební kampaně starý obsah.

Ve spolupráci s advokátní kanceláří jsme se proti rozhodnutí úřadu ohradili i z toho důvodu, že naše činnost je stále kontinuální, naše cíle jsou stále stejné. Tedy i v období po vyhlášení termínu sněmovních voleb 2021 jsme pokračovali v naší činnosti za využití stejných technických i finančních prostředků. Naším posláním je dosáhnout demokratické společnosti, která ctí veškeré demokratické hodnoty, nikoli podporovat konkrétní politické subjekty. Tedy nic mimořádného.

A protože ani po předložení těchto důkazů z naší strany úřad s dlouhým názvem od své argumentace neustoupil, museli jsme do 8. dubna 2022 pokutu uhradit.

Postup úřadu vnímáme jako nespravedlivý, ale i nebezpečný. Úřad s dlouhým názvem nemůže svým rozhodováním omezovat činnost nezávislých občanských iniciativ a umlčovat je v předvolebním období, protože taková jeho činnost je v rozporu s Ústavou a Listinou základních lidských práv. A navíc (s výjimkou roku 2027) nás čekají nějaké volby každý rok. Děkujeme, že do tohoto sporu můžeme jít sebevědomě po boku s Vámi, našimi podporovateli a dárci.

Spor s úřadem s dlouhým názvem nás stojí čas i peníze. Nakonec tedy skončí před soudem, kde se budeme domáhat zrušení pokuty i stanovení jasných mantinelů pro činnost úřadu, tak, aby nemohl svévolně omezovat základní práva zaručená Ústavou ČR.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku