Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Dopis občanské společnosti Petru Fialovi

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

V Praze dne 8. 9. 2022

Vážený pane premiére,

těžká doba dává prostor dvěma typům lídrů. Lidským nebo autoritářským. Premiéra s autoritářskými sklony jsme tu už měli. A výsledkem nespokojenosti s jeho konáním byla neuvěřitelná vlna občanské angažovanosti, která vyústila až ve vítězství demokratických stran ve sněmovních volbách.

Fungování vlády demokratických koalic ale provází řada kauz a otazníků. To vede k frustraci občanů, nás všech, a k poklesu důvěry, kterou ve Vás a Vaši vládu lidé mají. To se projevilo i minulou sobotu 3. září na Václavském náměstí. Právě Vy máte za práci vlády zodpovědnost. A i Vy sám se proto musíte snažit, aby vláda demokratů získala zpět důvěru občanů. Snahy o rozvrácení demokratického systému a vyčlenění ze západních struktur tu byly a nejspíš budou vždy. Vy však svým lidským přístupem můžete přispět k tomu, aby se zklamaní lidé neuchylovali k extrémním proudům ve společnosti a aby u Vás našli uklidnění a ujištění, že se jejich problémy Vaše vláda zabývá.

“Toto je změna, my jsme změna, Vy jste změna”. Jistě si svá slova z první povolební tiskové konference pamatujete. My, občané, si je pamatujeme. A i proto jsme právě od Vás očekávali a stále očekáváme vnímavost vůči náladě ve společnosti a schopnost přicházet s jasnými řešeními. Máte nejvyšší čas dokázat, že nešlo jen o líbivé fráze a že naši prvotní důvěru nezklamete. Alternativy k demokratické vládě jsou totiž pouze dvě. Je to buď návrat k populistovi, nebo odklon od demokratického systému k extrémním proudům v politice, a co hůř, i ve společnosti. Právě s touto tíživou obavou Vám píšeme.

Už před volbami bylo jasné, že se nová vláda bude muset vypořádat s tristním dědictvím vlády minulé - rozvrácenými veřejnými financemi a Andrejem Babišem unesenými státními institucemi. Do toho přišla krize ještě silnější. Válka a s ní spojená energetická krize. Ano, žádný premiér nezačínal své působení v tak těžké době. Nicméně údělem politika v zastupitelské demokracii, a údělem předsedy vlády obzvlášť, je problémům čelit, nabízet řešení a citlivě a jasně o nich s občany mluvit.

Důvěra ve vládu i Vás osobně povážlivě klesá. Bohužel, nemůžeme se příliš divit. Oprávněně jste kritizovali minulou vládu za chaotické kroky a špatnou komunikaci v době pandemie. V případě energetické krize ale jdete v jejích stopách.

Vaše předvolební sliby mluvily také o obraně veřejnoprávních médií, novele zákona o střetu zájmů nebo deagrofertizaci státu. Zůstalo u slibů. Zaráží nás, že vláda, která se opírá o sílu 108 mandátů, není schopna ve Sněmovně prosadit žádný ze svých předvolebních slibů a tápe v řešení současné krize. Proč? Jedním z důvodů jsou nepochybně i kauzy Vašich ministrů. Neschopnost ministra vnitra Víta Rakušana postavit se dostatečně rázně ke kauzám svého hnutí, střet zájmů ministra spravedlnosti Pavla Blažka, o němž jsme Vám psali v otevřeném dopise už před jeho jmenováním... To vše demotivuje občany, zbytečně zaměstnává politický aparát, zaplňuje novinové titulky a poskytuje živnou půdu pro populisty a extremisty.

Vězte, že tento dopis Vám nepíšeme pouze jako parta idealistů odtržených od reality. Denně jsme zasypáváni množstvím zpráv a dotazů od našich spoluobčanů, kteří s námi výše zmíněné zklamání a obavy z nadcházejících dní, z nadcházejících let, sdílí. Právě proto jsme si dovolili napsat jejich jménem dopis adresovaný Vám. Přikládáme k němu i kroky, které jsou podle nás nezbytné k tomu, aby občané Vaší vládě začali opět věřit.

V atmosféře, kdy znejistěla i většina Vašich podporovatelů, je nutné nelpět na personálních zájmech a vazbách. Situaci může zachránit silný a zároveň sociálně citlivý lídr, který rozumí problémům svých občanů. Lídr, kterým stále věříme, že můžete být. Proto se Vás ptáme: máte vůli udělat nezbytné kroky ke znovunabytí klesající důvěry občanů? Vaši odpověď rádi zveřejníme, aby se dostala i k dalším lidem, kteří od Vás v této náročné době potřebují jasný signál, že se jejich problémy zabýváte.

Za občanskou společnost,

tým Milionu chvilek pro demokracii

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku