Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Dnes je den svobody tisku! Svoboda projevu je základní právo, o které nesmíme přijít

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

“Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny. Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem. Cenzura je nepřípustná.” Tyto řádky jsou součástí české Listiny základních práv a svobod a připomínají, že svobodná média jsou základem demokratické společnosti. Právě proto si toto právo musíme střežit i dnes a nedopustit, aby byla svoboda tisku potlačena.

Současně ale nesmíme zapomínat ani na to, že svoboda projevu není bezbřehá. Jakmile je tedy nutné zajistit ochranu práv a svobod druhých (třeba v případě šíření nenávistných zpráv nebo výhružek), může zákon svobodu projevu zúžit.

O SVOBODNÁ MÉDIA NESMÍME PŘIJÍT

Nezávislá soukromá média a média veřejné služby jsou demokratickým základem. Musíme proto politiky hlídat, aby se nesnažili média si přivlastnit a přetvořit k obrazu svému. Tím by totiž ohrozili tuto základní svobodu, na kterou máme všichni právo. Politické garnitury musí ctít to, že média mají sloužit veřejnému zájmu – tedy nám všem. Ne jako nástroj k šíření jejich volebních kampaní a jejich politických zájmů.

Před našimi současnými politiky teď stojí několik rozhodnutí, která mohou svobodu médií u nás ovlivnit. A to pozitivně i negativně.

  • Poslanci teď mají například šanci zpřísnit zákon o tom, že politici nesmí vlastnit média. Dnes lze totiž tento zákon obejít a víme, že někteří houževnatí politici se nezdráhají toho využít. Na právě probíhající schůzi Sněmovny je zpřísnění tohoto zákona na programu. Opozice v čele s ANO a Andrejem Babišem (který stále vlastní třetinu mediálního trhu) ale samozřejmě dělá všechno pro to, aby novela zákona neprošla.

  • Politici také volí členy do kontrolních orgánů veřejnoprávních médií – mediálních rad. Ty jsou pro zachování médií veřejné služby u nás nepostradatelné a je potřeba sem zvolit radní, kteří budou hájit demokratické hodnoty. Poslední volba členů do veřejnoprávních médií proběhla před necelým měsícem. Poslanci v ní ovšem ani na druhý pokus nedokázali zvolit všechny zbývající členy Rady České televize. To je důkaz toho, že i v zemi, kde vládnou demokraté, musíme svobodu médií stále hlídat.

  • Právě dnes je uzávěrka podávání nominací na nové radní ČT. Poslanci tedy budou mít v následujících týdnech další možnost radní ČT zvolit. Zároveň si také budou moct odhlasovat, zda bude volba opět tajná nebo veřejná. Většinová vládní koalice teď tedy má šanci ukázat, že to s ochranou svobodných médií myslí vážně a že nejde pouze o prázdná gesta a sliby, a prosadit VEŘEJNOU VOLBU radních. Radní mají zastupovat veřejnost. A veřejnost má ze zákona právo čerpat informace ze svobodných a nezávislých médií. Je tedy logické, aby poslanci volili radní veřejně, a aby se tak veřejnost mohla přesvědčit, která politická strana volí demokratického kandidáta a která ne. Obzvlášť když se dovolba už předtím dvakrát nezdařila.

Média nemají šířit názory vybraných politiků, ale mají naopak podávat vyvážené informace pro všechny občany. Právě v tom demokracie spočívá – v možnosti diskuze a naslouchání jiným názorům. Demokracie je ale ze své podstaty velmi křehká. Je proto naším úkolem se na ní podílet a dávat pozor, aby si v ní nenašli skulinu nedemokratičtí živlové, pro které jsou svobodná média hrozbou, protože šíří i jiný názor, než je ten jejich.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku