Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Den odsunu sovětských vojsk z Československa: Uchovejme si naději, že vše zlé jednou skončí

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

V těchto dnech si připomínáme, pro naši republiku, velmi klíčovou událost - odsun vojsk Svazu sovětských socialistických republik. Jejich dočasný pobyt na našem území trval 23 let a právě 25. června 1991 byl oficiálně ukončen podpisem protokolu. Letos poprvé ale tento den oslavíme jako významný den schválený oběma komorami parlamentu České republiky.

Odsunem ale vše neskončilo. Na škody, které nám tu pobyt sovětských vojsk zanechal, narážíme dodnes. A ve stínu stále trvající Ruské agrese na Ukrajině dostává toto výročí pachuť krve a střelného prachu.

U nás už byli, a tak víme, co znamená Ruské osvobození i to, jakou hodnotu přisuzuje lidskému životu. Putinovské Rusko dnes více než kdy jindy připomíná Stalinovskou diktaturu. Likvidace oponentů svobodných médií i obyčejných Rusů, kteří nesouhlasí s jeho vládou. To vše a nejspíš ještě víc je tam na každodenním pořádku. Svoboda, právo či demokracie v dnešním Rusku nemají místo. Zůstává jen represe a slepá víra v jednoho spasitele. Bohužel i u nás si mnozí nasazují růžové brýle propagandy a nejraději by se vrátili do náruče šedé totality.

Podpořme proto statečný lid Ukrajiny, který každý den vzdoruje útokům putinovského Ruska. Jak se zdá, rozpínavost tohoto národa nezná mezí a vypadá to, že kvůli touze po moci je Putin schopen snad rozpoutat i třetí světovou válku.

U nás okupace trvala 23 let. Zasaďme se o to, aby to na Ukrajině nebylo ani 23 měsíců. Aneb jak řekl George Santayana: „Ti, kdo si nepamatují minulost, jsou odsouzeni k tomu ji opakovat.” A to rozhodně nechceme.

Připojte se k některé z akcí nazvaných Tady už byli pořádaných organizátory naší Milionové sítě a připomeňte si spolu s námi tu eufori, kterou jsme jako národ zažívali, když okupanti opustili naši zem a my jsme se mohli konečně svobodně nadechnout. Připomeňme si radost z odchodu okupantů právě proto, abychom nezapomněli na to, co jí předcházelo. Šedivá léta perzekucí a nesvobody, která v mnohých zardousila svobodnou vůli a zanechala jen stádní pudy. Tady už byli a tak nedopusťme, aby se jednou vrátili byť třeba pod jiným praporem.

Kde všude si můžete spolu s organizátory naší Milionové sítě odsun vojsk SSSR připomenout?

  • Na facebookovém profilu Milionu Chvilek - Hradec Králové, kde hradečtí organizátoři Milionové sítě sdíleli ve spolupráci s JSNS 24. června živý přenos debaty U nás pomáhali taky. Záznam debaty můžete na profilu shlédnout ze záznamu
  • Ve Svitavách 25.–27. června u morového sloupu na náměstí Míru
  • V Novém Jičíně 25. června na Masarykově náměstí
  • V Neratovicích 28. června od 15 do 18 hodin na náměstí Republiky

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku