Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Demonstrace napříč Ruskem, 5000 lidí zatčeno

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Napříč Ruskem se protestuje za propuštění Navalného. Policie už zadržela téměř 5 000 lidí ‼ Před dvěma týdny byl zadržen Alexej Navalný, zřejmě nejvýraznější Putinův protivník, a to při příletu do vlasti. Záminkou bylo porušení zákazu vycestovat během podmíněného trestu, což ale absurdní, protože Navalný byl do Německa převezen v kritickém zdravotním stavu poté, co ho v srpnu otrávila ruská FSB. připomeňme, že roli FSB (ruské tajné služby) odhalilo vyšetřování investigativců z projektu Belingcat. Ve spolupráci s Navalným dokonce telefonovali přímo konkrétnímu agentovi, který se během hovoru de facto přiznal.

Proti této zvůli se protestovalo na desítkách místo od Petrohradu po Vladivostok. Putinova diktatura se ale opět „vyznamenala“:

  • Demonstrace potlačují jako „nepovolené“ a demonstranty zatýkají. Mezi zatčenými byla i Navalného manželka Julija (kterou již propustili). zdroj: denikn.cz
  • sociální sítě jsou pokutovány, že nemažou příspěvky o demonstracích zdroj: ct24.ceskatelevize.cz

Dnešek opět připomíná, že Rusko není země svobody a demokracie V demokracii se žádné demonstrace nepovolují – prostě jsou. V demokracii se nikoho neptáte na svolení, když jdete demonstrovat. Podle našich zákonů je potřeba takové shromáždění pouze včas oznámit. Shromažďování a protesty jsou zkrátka nedotknutelné právo a jeho omezení může přijít jen ve velmi závažných případech…

Co z toho vyplývá?

  • Je potřeba jasně odsoudit všechny snahy o potlačování svobody. Díky @Tomáš Petříček za diplomatickou kritiku. Doufáme ale, že přijdou i konkrétní kroky – na půdě EU i doma. Pro začátek bychom nemuseli mít na ruské ambasádě základnu pro špicly.
  • Rusko není partner ‼ Ve sněmovně se bude 10. února schvalovat „Lex Dukovany.“ Žhavým tématem je už nějakou dobu bezpečnostní otázka: budou se moct jaderného tendru účastnit firmy z Ruska a Číny? Podle nás to je totální hazard s bezpečností České republiky. Jak můžeme věřit, že Rusko dodrží své závazky? A jak můžeme takové závazky vymáhat na státu, kde nevládne zákon, ale pěst diktátora?

Prosíme, už žádné další „pozdravy“ z Ruska! James Bond nebo naši soudruzi by mohli vyprávět…

Foto: Sergey Ponomarev pro NY Times

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku