Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Deepfake a manipulace v polské předvolební kampani

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Falešná videa, manipulace, podpásovky na obou stranách. Předvolební kampaň v Polsku se blíží do finále a zorientovat se v tom, čemu se dá věřit, je čím dál náročnější. Takzvaně hodit kamenem by totiž nemohl ani jeden politický tábor.

Opoziční koalice Občanská platforma, hlavní konkurent vládní strany Právo a spravedlnost, před několika dny zveřejnila video, ve kterém promlouvá falešný hlas aktuálně vládnoucího premiéra Mateusze Morawieckého. Ten ve videu hanlivě mluví o svém koaličním partnerovi. Že se jedná o nahrávku vygenerovanou umělou inteligencí Občanská platforma přiznala až po následné kritice.

Vládnoucí Právo a spravedlnost (PiS) ale v nečestném předvolebním boji nezůstává pozadu. Šíření zavádějícího videa o expremiérovi a lídrovi Občanské platformy Donaldu Tuskovi musel PiS zakázat až soud. Ve videu bylo Tuskovi nepravdivě přisuzováno, že za jeho vlády před více než osmi lety byla v Polsku nezaměstnanost až 15 %. K čemu může takový styl vedení kampaně vést? Za necelého tři čtvrtě roku nás čekají volby do Evropského parlamentu, a není vyloučeno, že by se v nich mohl někdo sousedním Polskem inspirovat. Volby jsou přitom výsadou demokracie a lidé by měli mít možnost rozhodovat se na základě svých přesvědčení, a ne záměrných manipulací! Jak se proti tomu bránit?

  1. Zaměřte se na to, odkud zpráva pochází. Nespoléhejte na to, že vám ji někdo poslal, nebo že jste ji prostě někde viděli. Ne všechny zdroje informací jsou ověřené a důvěryhodné.
  2. Ptejte se, k čemu daná informace slouží a jestli může být reálná i s ohledem na její kontext.
  3. Technologie se rychle vyvíjí, ale i u zmíněného příkladu videa s polským premiérem můžete při pozorném poslechnutí nahrávky zaznamenat, že hlas není přirozený.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku