Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Další pravomoci pro prezidenta?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Rozšíření pravomocí České národní banky (ČNB) a tím pádem i prezidenta. To je bota, která vládu v pandemii očividně nejvíc tlačí. Dnes totiž podala k projednání předlohu, která nebezpečně navyšuje vliv prezidenta, a naopak smetla ze stolu projednávání odměn pro zdravotníky a vyšetřování Bečvy.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok, který je, čistě náhodou, bývalý předseda úřednického kabinetu prezidenta Miloše Zemana, tvrdí, že jde jen o „pojistku finanční stability”. A co toto navýšení pravomocí může způsobit? Novela dává ČNB možnost nákupu korporátních dluhopisů, tedy dluhopisů od soukromých firem. A o tom, od kterých firem banka dluhopisy nakoupí, rozhoduje bankovní rada ČNB. A bankovní radu jmenuje, světe div se, prezident republiky.

Prezident se tedy dostane do pozice, díky které bude moci do bankovní rady jmenovat osobnosti nakloněné nakupovat dluhopisy například od finančních skupin, které mu pomohly s předvolební kampaní.

Bylo by naivní domnívat se, že by takového vlivu Miloš Zeman nevyužil. Už několikrát nám ukázal, že zájmy svých přátel hájí dlouhodobě - bez ohledu na ústavu a zájmy občanů této země.

Do voleb zbývá 209 dní. #rokzmeny

Zdroj: forum24.cz

Zdroj fotky: ct24.ceskatelevize.cz

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku