Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Další pochybnosti kolem budoucího ministra Pavla Blažka. Proč máme obavy z jeho možného střetu zájmů?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Kandidát na post ministra spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) je v médiích zejména v posledních dnech spojován především s korupcí a s manipulací městskými byty v Brně. Všechna podezření jsou podle Blažka ovšem vylhaná a tvrdí, že je může komukoli objasnit.

Ve středu ale Blažek odmítl pozvání do dvou pořadů ČT, kde k tomu měl příležitost. Na středeční tiskové konferenci přitom navrhl těm, kteří mají o jeho bezúhonnosti pochybnosti, že jim vše soukromě vysvětlí. Soukromé setkání bylo nabídnuto i Milionu chvilek. Ovšem pokud chce Blažek nějaké vysvětlení poskytnout, měl by to udělat veřejně, ne za zavřenými dveřmi. Aby si ho mohli vyslechnout všichni, které zajímá. Šancí a prostoru k tomu měl dost, zatím jsme se však adekvátního vysvětlení bohužel nedočkali.

Místo toho, aby Blažek podezření okolo svého jednání vyvrátil, přibývají stále další. Shrňme si, proč máme ohledně možného střetu zájmů Pavla Blažka v čele resortu spravedlnosti obavy.

Podle šesti nezávislých zdrojů prověřuje Blažka v souvislosti s manipulací s městskými byty v Brně a korupcí Národní centrála Organizovaného zločinu (NCOZ). O tom již informovali jak novináři, tak protikorupční organizace Transparency International. Jako ministr spravedlnosti by pak měl Blažek pod sebou soustavu státního zastupitelství, která by na jeho případné zapojení do podezřelých obchodů měla dohlížet.

Blažek své zapojení do manipulací s byty a prověřování své osoby policií odmítá, ovšem důvěryhodné vysvětlení neposkytl. Postavilo se za něj i vedení ODS.

Včera navíc přišel server iRozhlas s dalším zjištěním - Blažkova firma Slide od roku 2015 nezveřejňuje účetní závěrky. Tím porušuje zákon. Sám Blažek tvrdí, že o tom nevěděl. Jenže právě zveřejňování údajů o firmách ministra má být jednou z prevencí střetu zájmů. Je žádoucí vědět, s kým a jak takto vysoce postavení politici podnikají. O Pavlu Blažkovi a jeho firmě se to ale ani ze zákonných zdrojů nedozvíme. Mimochodem, technickou správu obchodního rejstříku, kam firmy ze zákona své účetní závěrky musejí vkládat, má na starosti opět ministerstvo spravedlnosti.

Uvědomujeme si, že nejasnosti okolo Pavla Blažka vůbec nemusí skončit jeho obviněním a vyšetřováním. U kandidáta na ministra spravedlnosti ve vládě, která slibuje změnu politického stylu a střet zájmů kritizuje, bychom ale takové pochybnosti mít neměli. A už vůbec bychom neměli mít obavy právě z jeho možného střetu zájmů. A z toho, že by z pozice ministra spravedlnosti mohl ovlivňovat jak své kauzy, tak kauzy svých známých a spolupracovníků.

Opravdu po dvou a půl letech obav o nezávislost justice, kdy v čele resortu spravedlnosti stála Marie Benešová, není možné najít na ministerstvo spravedlnosti adekvátního kandidáta? Kandidáta, u kterého by nehrozil střet zájmů a zasahování do živých kauz v jeho prospěch? A který by ještě k tomu všemu osobně nenapadal seriózní novináře, kteří jej kritizují, a neosočoval je z šíření dezinformací?

Zdroje: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/pavel-blazek-ministr-spravedlnosti-policie-manipulace-brno/

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/pavel-blazek-spolecnost-slide-ministr-spravedlnosti-ods-poruseni-zakona_2112020500_vtk?

https://denikn.cz/596357/politici-z-ods-nemohou-zbourat-svuj-dum-v-centru-brna-zadna-demolice-jen-jsme-zjistovali-stanovisko-tvrdi/

https://twitter.com/SvetlanaWit/status/1466067272963928075

https://www.ods.cz/clanek/21925-tiskova-zprava-ke-lzim-a-mytum-o-pavlu-blazkovi

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku