Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Další kolo „lex Dukovany”

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

HLASOVACÍ MAŠINERIE ANO, ČSSD, KSČM A SPD PROTLAČILA “LEX DUKOVANY” DO DALŠÍHO KOLA

O tom, že vládní návrh zákona o opatřeních k přechodu České republiky k nízkouhlíkové energetice je ohrožením pro naši bezpečnost a tunelem do státního rozpočtu, jsme psali už několikrát. Ve čtvrtek 26. listopadu v podrobné rozpravě Poslanecké sněmovny všechny tyto výhrady zazněly opakovaně.

Poslanec Čižinský (KDU-ČSL) označil navrhované schéma financování jako nemravné (neobsahuje limity ani garance), poslanec Lipavský (Piráti) upozornil na aroganci ředitele ČEZu, který prohlásil, že firma (ze sedmdesáti procent vlastněná státem) nebude řešit geopolitickou bezpečnost státu, protože řeší pouze zájmy akcionářů. A poslankyně Langšádlová (TOP 09) upozornila, že vláda požaduje pro tendr bezpečnostní výjimku ze zákona o zadávání veřejných zakázek a současně nechce bezpečnostní zájmy státu respektovat při zadávání tendru a dodala: „Samozřejmě má to i politický rozměr. My už jsme jednou zažili, kdy zástupci státu lítali do Moskvy.”

Ani přes opakovanou výzvu od poslanců v rozpravě nevystoupil ministr Havlíček (ANO), aby vysvětlil, proč bylo zrušeno jednání Bezpečnostní rady státu, která měla v pondělí 23. listopadu o tomto zákonu jednat.

Hlasovací mašinerie ANO, ČSSD, KSČM a SPD odmítla všechny návrhy opozičních poslanců na přerušení jednání nebo vrácení zákona k opětovnému projednání do výboru, aby byly čas na získání dalších informací a stanovisek. A nakonec schválila zkrácení lhůty pro třetí čtení ze dvou týdnů na jeden - tedy závěrečné hlasování proběhne nejspíš už v příštím týdnu.

Více na ct24.ceskatelevize.cz.

Do voleb zbývá 322 dní. #rokzmeny

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku