Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Další důvod k rezignaci ombudsmana Křečka: Tentokrát popírá antidiskriminační zákon

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Když Zuzanu Labudovou a její kolegyně vulgárně oslovil jejich nadřízený místostarosta Prahy 8 Tomáš Tatranský, ozvala se. Namísto řešení situace ale dostala výpověď. Klasický případ bezpráví, kterým by se měl úřad ombudsmana, veřejného ochránce práv, zabývat. Jenže to by na postu nemohl být Stanislav Křeček. Ten totiž nerespektuje antidiskriminační zákon, tuto zprávu o prokazatelné diskriminaci žen odmítl podepsat, a dokonce nařídil její přepsání. O co v celém případu šlo a co všechno je na postupu Křečka problematické?

Místostarosta Prahy 8 Tomáš Tatranský ze své nadřízené pozice vulgárně oslovil Zuzanu Labudovou a její kolegyně. Na pracovní cestě se měl nechat slyšet s vyjádřením: „Nejste zas takové pí**.“ Na mužské kolegy vulgarity nesměřoval. Namísto omluvy, kterou Zuzana Labudová od místostarosty požadovala, ale tehdejší zaměstnankyně úřadu dostala výpověď.

Podle etického kodexu zaměstnanců veřejné správy nesmí oznámení neetického chování ovlivnit pracovněprávní vztahy. Přesně to se ale v tomto případě stalo. Zuzana Labudová proto podala úřadu ombudsmana stížnost na městský úřad, kde pracovala, a svého nadřízeného. Právníci úřadu ombudsmana stížnost zkoumali a vyvodili z ní, že došlo k jasné diskriminaci.

Ombudsman Stanislav Křeček však odmítl zprávu vypracovanou právníky podepsat a naopak písemně nařídil svým podřízeným, aby stanovisko změnili tak, aby ve výsledné zprávě stálo, že k diskriminaci nedošlo. Ombudsman tak bagatelizuje a znevažuje diskriminaci žen ve společnosti místo toho, aby se jí snažil zabránit.

Nerespektování antidiskriminačního zákona, znevažování rovnosti práv žen a mužů a zasahování do hotové zprávy zpracované právníky jsou jen další důkazy toho, že Stanislav Křeček nevykonává úřad veřejného ochránce práv řádně a že jej znevažuje. Naše výzva k rezignaci ombudsmana Křečka stále trvá!

Zdroj: iRozhlas.cz

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku