Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Co potopilo hnutí ANO? A co o výsledcích voleb říkají data?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Andrej Babiš si po volbách stěžoval, že za jeho prohru může Praha. Ano, v hlavním městě ho skutečně výrazně porazila koalice SPOLU. Za jeho letošním neúspěchem však stojí jiné faktory, zejména mobilizace menších měst a predátorská předvolební taktika samotného hnutí. Shrnujeme, co o neúspěchu ANO říkají data.

POHYBY VOLIČŮ

Jak se přelévali voliči mezi stranami můžete vidět v grafu Seznam Zpráv, který najdete spolu s dalšími zdroji pod článkem. Zásadní jsou tři kategorie:

Opuštění ANO I když ANO na svou stranu získalo 140 tisíc lidí, kteří v roce 2017 nevolili, 120 tis. bývalých voličů se od něj letos naopak odklonilo a k volbám nepřišlo. Tito lidé však nenašli alternativu v žádné jiné politické straně ani koalici.

Příklon ke konkurenci Přes 400 tisíc lidí se oproti předešlým parlamentním volbám od hnutí ANO odvrátilo a šlo ke konkurenci. Zásadních je zejména 160 tisíc voličů, které mu dokázala vzít koalice SPOLU. Ta byla navíc úspěšnější i v mobilizaci dřívějších nevoličů. Koalici se podařilo přesvědčit 200 tisíc z nich.

Predátorství ANO ztratilo mnoho voličů a nové hlasy získalo zejména tím, že odsálo příznivce svým potenciálním koaličním partnerům - vůbec nejsilněji SPD, dále KSČM a také ČSSD. Způsobila to zejména kampaň plná vlasteneckých témat a nenávistné rétoriky, která ovšem nezafungovala tak, že by oslovila nové lidi a přinesla hnutí nové příznivce. Ti však byli pro volební úspěch ANO klíčoví. Ve výsledku se navíc potenciální partneři ANO do Sněmovny poměrně těsně nedostali, což rozhodlo o tom, že většinu mandátů získaly demokratické koalice a Andrej Babiš skončí s hnutím ANO v opozici.

VOLEBNÍ GEOGRAFIE

K volbám se podařilo přilákat především voliče z menších a středních měst. Zejména tedy malé podnikatele, živnostníky, učitele a lékaře. V pohraničních regionech, kde ANO vyhrálo, byla volební účast relativně nízká. Naopak k výraznému nárůstu volební účasti došlo ve velkých městech a v jejich okolí. Na tyto voliče Andrej Babiš nedokázal vhodně zacílit svými předvolebními tématy. Ve chvíli, kdy jako hnutí ANO zvolíte stejné volební téma jako SPD, tedy strana, která by potenciálně podpořila vaši vládu ve Sněmovně, můžete jí sebrat i voliče. A přesně to se stalo: ANO uspělo v příhraničních regionech s vyšší nezaměstnaností. Právě tam, kde bodovalo také SPD. Ovšem jen částečně, jelikož 120 tisíc hlasů, které SPD získalo ve volbách r. 2017, skončilo nyní právě u ANO.

Sečteno podtrženo, voliče nejspíše oslovila především ekonomická témata a stupňující se zadlužování státu. To se ale samozřejmě představitelům hnutí ANO vymstilo, jelikož ti po svém působení ve vládě už jako ekonomičtí experti nemohou působit snad vůbec na nikoho. Strašení migranty, které Babiš vytáhl jako převolbení eso, se pak ukázalo jako nedostatečně efektivní. Andreji Babišovi a jeho hnutí se zkrátka nevyplatila volba předvolebních témat, ani to, že se v kampani soustředil výhradně na seniory. O mladší voliče tím přišel.

Zdroje: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kam-se-presunuli-volici-babis-vyluxoval-sve-mozne-spojence-177494?fbclid=IwAR0nEWNcC3yLbC6dLphnwhh_RR0LpLTY5i-YEUGfC9jLOIVad9lAeo7mAyo

https://www.irozhlas.cz/volby/volby-snemovna-srovnavaci-mapa_2110130500_pek?fbclid=IwAR0PGC0g6cAk7UGRAZOe-wQ7pNY2pdNafTNbXOToBgIl_VLCiR7-pRQZpVc

https://denikn.cz/723731/volby-rozhodla-mobilizace-v-mensich-mestech-kde-se-dobre-zije-rika-politolog/?cst=378a6d221b7a0e1015d9928fc62a5308a00790e4&fbclid=IwAR1ZIb5wDSZVFQGGe-jxb3VJcCFoacqOXdRbFEvV1MBaH-uHRbJe7pEOaUA

https://denikn.cz/716093/babisovo-ostre-video-hrozici-migranty-na-jeho-volice-zabralo-ukazal-vyzkum-ma-ale-take-jeden-nezamysleny-dusledek/?cst=5522c108b0f9aa4772a5db48cc757229fcb56d9e&fbclid=IwAR0N4ALISRUGgVJtzzVcKmCsPIWa2SReQTz8-ETI2UWaQ6l6JUFqO35pQRo

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku