Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Co by měl vysvětlit budoucí ministr Věslav Michalik z hnutí STAN?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Kandidát na post ministra průmyslu a obchodu (MPO) Věslav Michalik (STAN) doposud jasně nevysvětlil okolnosti svého podnikání. Už před volbami strany vládní koalice slibovaly zejména větší transparentnost a jejich představitelé (stejně jako my) kritizovali střet zájmů vrcholných politiků. Teď mají příležitost ukázat, že své sliby mysleli vážně.

Od ustavující se vlády očekáváme změnu ve fungování politiky v jejích nejvyšších patrech i změnu v přístupu a komunikaci směrem k veřejnosti. Právě proto je teď klíčové, jakým způsobem se Michalik a nová vládní koalice k vyvstávajícím pochybnostem postaví.

Michalik, jakožto možný šéf resortu MPO, by totiž mohl být v potenciálním střetu zájmů, protože investuje do solárních elektráren, a stát skrze MPO tuto oblast podnikání významně reguluje. Oceňujeme proto, že už si zadal právní analýzu, která by měla prokázat, zda by o střet zájmů šlo či nikoli. A že slíbil, že v případě konfliktu zájmů je ochoten se svých investicí vzdát. Doufáme, že svůj slib dodrží.

Kromě toho ale vzbuzuje mnoho otázek i fakt, že Michalikova někdejší firma získala více než sto milionů korun od kyperské firmy s utajeným vlastníkem. Tuto netransparentní operaci by tedy měl být kandidát na ministra schopen věrohodně a bez výmluv a uhýbání vysvětlit. Novinářům se ale doposud, ani přes jejich veškerou snahu, nepodařilo získat na tyto otázky odpovědi.

Co bychom tedy v souvislosti s ministerským kandidátem měli vědět?

  • Hrozí u Michalika střet zájmů týkající se jeho investic do státem dotovaného podnikání, pokud se stane ministrem?

  • Proč si Michalik půjčil peníze od kyperské firmy s utajeným vlastníkem a kdo za firmou skutečně stojí?

  • Pokud firma patřila Michalikově manželce, jak nyní naznačuje, proč si manželé posílali peníze takto složitou cestou a nevyužili k tomu české účty?

  • Jaké další aktivity firma s nejasným vlastníkem napojená na manžele Michalikovy provozovala?

U odpovědí na tyto otázky by v prvé řadě vůbec neměl vznikat prostor pro jakékoli spekulace. Jasné a srozumitelné vysvětlení by mělo znát vedení hnutí STAN, ale také novináři a občané. Netvrdíme, že se stalo něco ilegálního, ovšem u vrcholných politiků je nutné mít v těchto otázkách jasno. Ostatně i (ne)ochota ke komunikaci s novináři, potažmo veřejností, a její styl, jsou vizitkou budoucího ministra.

Michalik slíbil, že se k celé situaci vyjádří zítra, ve čtvrtek 25. listopadu. Doufáme, že nám poskytne jasné odpovědi, všechny pochybnosti rozptýlí a nezklame tak voliče demokratických koalic, kteří doufali v tolik potřebnou změnu.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku