Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

ČLÁNEK 66: Co znamená a jak bude fungovat v praxi?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Co je článek 66?

Článek 66 Ústavy upravuje (mimo jiné) situaci, kdy prezident není schopen vykonávat svůj úřad. To je momentálně podle oficiální zprávy Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) případ i současného prezidenta Miloše Zemana a jeho zdravotního stavu. Aktivace článku se tedy nabízí jako nejefektivnější řešení situace. Tento postup ostatně doporučila Stálá komise Senátu pro Ústavu.

Co znamená aktivace článku?

Aby bylo možné článek 66 aplikovat v praxi, je potřeba jej aktivovat. Po jeho aktivaci článek dočasně zbaví prezidenta některých pravomocí, a to pouze na období, kdy prezident není schopen vykonávat svou funkci. To znamená, že tento postup je vždy dočasný a nezbavuje prezidenta jeho funkce. Provizorium však teoreticky může platit až do konce funkčního období prezidenta.

Jak k aktivaci dojde?

K aktivaci článku 66 je potřeba nadpoloviční většina hlasů přítomných poslanců a senátorů. Tu aktuálně v obou komorách drží zástupci stran demokratických koalic. Na tiskové konferenci Senátu už navíc zaznělo, že Senát aktivaci článku 66 podpoří. Proces může být dokončen nejdříve po 8. listopadu. Tedy po termínu, na který je svoláno zasedání nové Sněmovny.

Co bude důsledkem aktivace článku?

Prezidentské pravomoci by po aktivaci článku přešly na další ústavní činitele – premiéra, předsedu Senátu a předsedu nové Poslanecké sněmovny.

Znamená aktivace článku, že bude automaticky vyhlášena předčasná volba prezidenta?

Ne. Pokud zdraví Miloše Zemana vydrží, a to mu přejme, proběhne volba prezidenta v řádném termínu, tedy začátkem roku 2023. A to i v případě, že stále nebude schopen výkonu funkce.

Co to znamená pro současné předávání vlády?

Současný premiér Andrej Babiš předá demisi vlády do rukou nového předsedy Sněmovny (tedy ne svého spolustraníka z ANO Radka Vondráčka). Nový předseda Sněmovny následně jmenuje nového premiéra. Kdo bude předsedou nebo předsedkyní Sněmovny je v rukou demokratických koalic, které ve volbách získaly většinu.

Co to znamená pro hradní trio - Mynář, Nejedlý, Ovčáček?

V momentě, kdy se přenesou pravomoci prezidenta republiky na další ústavní činitele, bude možné toto trio odvolat z funkce. Vzhledem k závažným podezřením posledních dní je možné, že jejich případnému dalšímu konání zamezí policie.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku