Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Česko se propadá v žebříčku vnímání korupce

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Organizace Transparency International včera zveřejnila nový Index vnímání korupce (CPI) za rok 2020. Je to jediný žebříček, který porovnává míru korupce v celkem 180 zemích světa. A Česko z něj vůbec nevychází dobře. Oproti minulému měření jsme si pohoršili o dva body. Za průměrem států Evropské unie zaostáváme celkem o deset bodů.

Co je alarmující, že jsme propadli zejména v indexu, který ukazuje, do jaké míry je veřejným funkcionářům bráněno zneužívat svého postavení pro osobní prospěch. Dále se můžeme dočíst, že došlo k celkovému poklesu efektivity české státní správy, které se navíc dlouhodobě nedaří lákat zkušené odborníky. Prohlubuje se také vliv politiků na rozhodování úředníků. Kauza střetu zájmů premiéra Babiše, do jehož koncernu Agrofert za dobu jeho působení v čele vlády přiteklo přes 20 miliard korun z evropských dotací a veřejných zakázek, je přitom známkou hlubšího systémového problému.

Česko stále nepřijalo komplexní protikorupční opatření. Naopak jsme svědky snah o oklešťování už platných protikorupčních pravidel. Je čím dál těžší dostat se k informacím od úřadů nebo k majetkovému přiznání politiků. Nedaří se zajistit opravdovou nezávislost státních úředníků a těch, kdo dohlížejí na politickou moc. Stále chybí zákon o regulaci lobbingu.

Výsledkem této nešťastné situace je, že úředníci a členové vlády obhajují střet zájmů českého premiéra místo toho, aby jednali v zájmu všech občanů. Proces unášení státu tzv. state capture) pokračuje.

Můžeme to změnit u voleb.

Do voleb zbývá 251 dní. #rokzměny

#luxbabis #nenechmesiuneststat #stretzajmujekorupce

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku