Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Češi ukázali, jak solidární umí být. Ukrajina ovšem stále potřebuje pomoc

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Za pár dní to bude rok. Rok od chvíle, kdy putinovské Rusko napadlo Ukrajinu. „Třídenní speciální vojenská operace”, jak Putin válku označoval, ovšem už od samého začátku nešla podle agresorova plánu. Narazila totiž na odvahu, odhodlání a nezlomnou touhu po svobodě Ukrajinců. A taky na sílu pospolitosti, odvahy a neuvěřitelné solidarity s napadenou Ukrajinou, která se ve světě vzedmula. Na tom máme velkou zásluhu my všichni.

„Češi jsou skvělým příkladem solidarity s Ukrajinou,” pronesla v listopadu v jednom z projevů předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen. Česká pomoc Ukrajině totiž byla jednou z největších na světě. Co jsme společně dokázali?

  • Češi přispěli přes charitativní organizace a veřejné sbírky na pomoc válkou postižené Ukrajině naprosto neuvěřitelnou částkou – více než 4 miliardami korun!
  • Od začátku války jsme přijali 450 tisíc Ukrajinců prchajících před válkou. A to je v přepočtu na množství obyvatel nejvyšší počet ze všech zemí EU.
  • Tím to ale nekončí. S lidmi, kteří do Česka přišli, sdíleli Češi své domovy. Ochotně a ve velkém nabízeli ubytování ve vlastních domech, bytech i chatách. A pomáhali také s pořádáním sbírek oblečení, vybavení a zkrátka věcí potřebných pro život, nebo třeba s vyučováním češtiny.
  • Sílu podpory mnohokrát ukázala i zaplněná náměstí napříč republikou. „Desetitisíce Čechů protestují proti sílícímu extremismu a hlasitě podporují Ukrajinu,” psala světová média, když Václavák několikrát praskal ve švech. Na akci Evropa stojí za Ukrajinou promluvil v živém přenosu jen pár dní po začátku války prezident Zelenskyj. O pár měsíců později, v říjnu, poděkovala za veškerou pomoc Ukrajině první dáma Olena Zelenská na akci Česko proti strachu. Zprávy o pevném postoji České republiky se opakovaně objevovaly i v zahraničních médiích a podporu Čechů zhmotněnou na plných náměstích ve svých projevech ocenil i samotný prezident Zelenskyj. „Na fotografiích jsem viděl, kolik lidí přišlo. Ne kvůli penězům. Ti lidé podporují Ukrajinu ze srdce. A já jsem vděčný,” řekl po říjnové akci.
  • Solidarita, která společností hlasitě zněla a zní, slouží také jako opora našim politikům k tomu, aby Česká republika i nadále pomáhala. A k tomu, aby jako země tvořila spolu s ostatními pevnou součást evropského společenství.

Ukázali jsme, že i když společenská debata občas působí vyhroceně a společnost se může zdát rozdělená, v případě potřeby se semkneme a táhneme za jeden provaz. Za provaz, kterého se ale zatím, ani po roce, nesmíme pustit. Ukrajina totiž potřebuje naši podporu i dnes – a to jak finanční, tak morální. Ukažme, že za ní stále stojíme.

#StojimeZaUkrajinou


Morální podpora Ukrajiny je stále důležitá. Pořád je potřeba veřejně ukazovat, že za Ukrajinci statečně bránícími svou zem, stojíme. Příležitost budeme mít v sobotu (25. února) na akci „Vidíme jasně, co je třeba udělat " , kterou spolupořádá Paměť národa, Dárek pro Putina, Embassy of Ukraine in Prague / Velvyslanectví Ukrajiny v Praze i my. Přijďte. Potkáme se v 17:30 na Letné s společně se vydáme k ukrajinské ambasádě. Více informací najdete v události na FB.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku