Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Černý den pro demokracii v Maďarsku. Autoritář Viktor Orbán opět vyhrál volby

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

V neděli 3. 4. se v Maďarsku konaly parlamentní volby. Vítězství obhájila strana Fidesz v čele se současným premiérem Viktorem Orbánem. Dvacetiletá vláda Viktora Orbána je pro nás všechny varováním, jak křehká demokracie je a jak se dá postupnými kroky dojít k autoritářskému režimu. To je bohužel případ nedalekého Maďarska.

Orbán se dlouhodobě snaží takzvaně “utahovat šrouby”, tedy prostě a jednoduše omezovat demokracii v Maďarsku. Staronový premiér se netají svým proruským postojem nebo nesnášenlivostí vůči sexuálním menšinám. K posilování svých extremistických postojů a upevňování moci využívá i média, která jsou už několik let pod kontrolou vládní koalice. Takové vedení státu není demokracií, ale autoritářským režimem. Což potvrzuje i nevládní organizace Freedom House, která sleduje stav demokracie ve východní Evropě. Podle té s příchodem vládní strany Fidesz Maďarsko přestalo být demokratickým státem.

Sluší se připomenout, že čistokrevný autoritář Orbán je velmi dobrým přítelem Andreje Babiše. Byl to právě Orbán, kdo přijel Babiše podpořit před loňskými parlamentními volbami. A Babiš zase nepokrytě obdivuje to, jakým stylem Viktor Orbán v Maďarsku vládne. Zjednodušeně tedy náš expremiér a potenciální kandidát na prezidenta republiky obdivuje politika, který omezuje svobodná média, utlačuje menšiny a potřásá si rukou s Vladimirem Putinem. A nikoho asi moc nepřekvapí ani to, že dalším českým politikem, který sympatizuje s Orbánem, je prezident Miloš Zeman, který dnes oficiálně Viktoru Orbánovi k vítězství nezapomněl podlézavě poblahopřát…

Strana Fidesz ve volbách opět získala ústavní většinu, což znamená, že Viktor Orbán může měnit ústavu, jak potřebuje. A že s tím nemá problém ostatně ukázal už v minulém období, kdy ústavní většinu využil k účelové změně volebního zákona tak, aby vymezení volebních okrsků co nejlépe vyhovovalo Orbánově straně Fidesz. Výsledky nedělních voleb ukázaly, jak velký vliv může mít zdánlivě technická záležitost, jakou je překreslení volebních okrsků.

Maďarsku je demokracie čím dál vzdálenější a znovuzvolení Orbánovy strany Fidesz je dost možná závěrečným hřebíčkem do rakve maďarské demokracie. Ovládání médií (včetně těch veřejnoprávních) ve prospěch vládní strany, diskriminace menšin, omezování činnosti neziskových organizací a poklonkování Vladimiru Putinovi je smutná realita orbánovského vedení Maďarska. My se musíme zasadit o to, abychom demokracii v našem státě udrželi, a proto je potřeba nepustit k moci politiky, kteří Viktora Orbána a jeho režim podporují, ba dokonce obdivují. Ať už jde o politiky ve vládě, nebo na Hradě.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku