Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Čeká nás volba nových členů Rady ČT a RRTV

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Dneska to je rok, co jsme protestovali na obranu médií. Stejně jako loni, se i letos musíme mít na pozoru! Poslanci totiž budou volit čtyři nové členy do Rady ČT a rovnou osm do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Čeká nás klíčová část boje o nezávislost veřejnoprávních médií. Pokud poslanci nezvolí demokraty, kterým na nestranném zpravodajství opravdu záleží, a kteří skutečně zastupují zájmy veřejnosti, bude ČT pod ještě větším tlakem než teď. A odvolání generálního ředitele ČT bude mnohem pravděpodobnější.

Společenské organizace a sdružení mohou nominovat své kandidáty do 10. března.

Radní ČT zastupují veřejnost. Ale jaký má veřejnost vliv na jejich volbu? Kromě možnosti nominace téměř nulovou. Proces je totiž takový, že z nominovaných kandidátů vybere volební výbor sněmovny užší okruh a z těch pak nové radní zvolí plénum ve sněmovně.

!! Děje se tak ovšem v tajné volbě, mimo dohled veřejnosti! Už loni jsme přitom vyzývali k volbě veřejné - tedy otevřené a transparentní. Veřejnost přece musí mít vhled do volby radních, kteří ji zastupují. A měli bychom také vidět, jak náš hlas reprezentují poslanci, kteří radní volí našim jménem.

Rada ČT je zásadní kontrolní orgán veřejnoprávní České televize. Může určovat její budoucí směřování i míru její nezávislosti. Bez nadsázky tedy platí, že bez Rady, která zastupuje zájmy veřejnosti a trvá na pravdivých informacích, nemůže existovat nezávislá Česká televize. Mezi nejdůležitější pravomoci patnáctičlenné Rady totiž patří:

  • jmenování a odvolání generálního ředitele České televize
  • určení platu generálního ředitele
  • dohlížení na rozpočet ČT (skrze jeho neschválení, k čemuž v minulosti došlo, může ovlivňovat tvorbu, kterou televize produkuje)

Média tvoří jednu z červených čar, které jsme si vytyčili. Bez svobodných médií totiž nemohou proběhnout opravdu svobodné volby. A média nemohou být opravdu svobodná, jestliže v jejich vlastním kontrolním orgánu sedí populisté, kteří se přiživují na strachu a nenávisti a ignorují demokratické principy.

Před Vánoci jsme společně demonstrovali proti destruktivnímu chování radních, kteří byli do Rady ČT zvoleni loni. Nyní dochází k obměně další části Rady. Tuto situaci musíme bedlivě sledovat.

Bez svobodných médií nejsou svobodné volby. A do těch zbývá 220 dní! Letí to, že? #rokzmeny

Zdroj fotky: Pavel Jaňurek, Novinky

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku