Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Bezpečnostní služby odposlouchávají prezidentovo okolí. Jde o bezpečnost naší země

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Poslední dny plní mediální prostor zpráva o tom, že Bezpečnostní informační služba (BIS) odposlouchává kvůli obavám o bezpečnost země prezidentovo okolí a zejména jeho poradce Martina Nejedlého. Tato šedá eminence bývá považována za jednoho z nejmocnějších mužů v Česku. Prezident Zeman na to reagoval po svém a chce po premiérovi zastavení odposlechů. Ale premiér ze zákona nesmí zasahovat do živých kauz.

I přes to ale prezident Zeman v rozhovoru pro Blesk řekl, že přesně to po premiérovi požadoval, a že mu Andrej Babiš údajně v přítomnosti kancléře Vratislava Mynáře (bez prověrky) zastavení odposlechů přislíbil. Premiér Babiš rozhovor o odposleších za přítomnosti kancléře popírá. Absurdní situace mimo zákon, ve které ještě minimálně jeden z dvojice prezident nebo premiér (možná oba) veřejnosti lže.

V současné vřavě by ale neměla zapadnout hlavně postava Martina Nejedlého, ač se o to prezident intenzivně snaží tím, že přetáčí kauzu do odposlouchávání své osoby a zpochybňuje pravomoci zpravodajců. Nejedlý se dlouhodobě straní pozornosti médií. Jeho minulé i současné vazby na Rusko jsou ale dobře známé. Na pozici prezidentova poradce působí bez smlouvy, honoráře i bez povinné bezpečnostní prověrky. Přesto Martin Nejedlý disponuje diplomatickým pasem. Při pohledu na jeho nejasné angažmá ale člověka napadá: “Zadarmo ani kuře nehrabe”. A Nejedlého vliv na českého prezidenta je k nezaplacení hlavně pro ruské politické i obchodní zájmy. Není tedy divu, že si vazeb a zájmů ekonomického poradce prezidenta všimla i BIS. V době, kdy jsou ruští agenti podezřelí ze spáchání teroristického útoku na našem území a zavraždění dvou lidí, by bylo spíše špatným signálem, kdyby Nejedlého s jeho ruskými kontakty BIS neprověřovala.

Práce BIS se prezidentovi, jeho “ruskému velvyslanci” Nejedlému ani Putinovskému režimu vůbec nehodí (Vrbětice, dostavba Dukovan, Skripal). Proto je prezident s BIS v otevřené válce a dlouhodobě usiluje o výměnu jejího ředitele Michala Koudelky, kterému letos v srpnu skončil mandát. Premiér Babiš tak musel rozhodnout o setrvání Koudelky v čele BIS. Hrad si do voleb naštvat úplně nechtěl, jmenovat ho tedy nemohl. K nespokojenosti hradní kliky proto kulišácky obešel zákon a pověřil Koudelku pouze dočasným vedením BIS.

Ovšem idealizovat si Andreje Babiše jako hrdinného zastánce BIS je zcela liché. Pro Babiše je BIS nejsilnější kartou v přetahované o moc nad Českem. Premiér Babiš chce po prezidentovi pověření k sestavení nové vlády po volbách, prezident Zeman chce ve jménu ruských zájmů dostat zpravodajce pod kontrolu. Zpravodajská služba by ale neměla být lokajem prezidenta ani trumfem premiéra v mocenské hře. V zájmu občanů této země je profesionálně pracující BIS, která nemusí čelit přehnaným politickým tlakům.

Nevíme, kdy a zda se od zpravodajců dozvíme, jak přesně jsou nebezpečné aktivity Martina Nejedlého pro tuto zemi. Ale už jen to, že je BIS musí sledovat, ukazuje na závažnost situace.

Do voleb zbývá 44 dní a to, jak dopadnou, máme ve svých rukou. Zvolme si silnou demokratickou vládu, v jejímž čele už nebude trestně stíhaný, prezidentem vydíratelný premiér.

Zapojte se do kontaktní kampaně a podpořte tak další voliče k tomu, aby zvolili demokratické koalice >>> www.milionchvilek.cz/chcitozmenit

Zdroj: Deník N


OPRAVA: V pondělí, v první verzi příspěvku, jsme uvedli, že Martin Nejedlý spolupracoval obchodně s Petrem Stuchlíkem. Jednalo se však o omyl, který pramenil ze shody jmen. Po upozornění na chybu, která nás mrzí, jsme příspěvek samozřejmě ihned stáhli. Omlouváme se Petru Stuchlíkovi i jeho kolegovi Martinu Nejedlému, který nemá s prezidentovým poradcem nic společného.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku