Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Běh na dlouhou trať

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku


Milí a vzácní přátelé!

Již sedm týdnů plní nespokojení občané náměstí po celé zemi. V úterý 4. června zaplnilo Václavské náměstí 120 000 lidí. Co víc, právě v tuto chvíli probíhají protestní shromáždění v neuvěřitelných 313 městech, městečkách, městysech, vesnicích a vesničkách po celé zemi. Něco takového Česká republika za posledních třicet let nezažila.

Jsme svědky něčeho mnohem většího a významnějšího než jen prostého nesouhlasu s osobou a politikou jednoho trestně stíhaného oligarchy. Jsme svědky jednoho z největších probuzení a vzepětí občanské společnosti od roku 1989. Dokázali jsme se společně spojit na obranu demokracie.

CO CHCEME? Chceme žít hezký a důstojný život v demokratické zemi. Chceme zodpovědné politické představitele, nikoli trestně stíhané agenty komunistické policie, kteří zneužívají svěřenou moc. Chceme politiky, kteří nebudou ve střetu zájmů a nebudou zároveň s politikou dělat miliardový byznys a inkasovat stamilionové dotace i z našich kapes. Chceme politiky, kteří budou občanům naslouchat a mluvit s nimi, nikoli je ignorovat a zesměšňovat. Chceme politiky, kteří se budou dívat do budoucnosti a kteří budou řešit reálné problémy, nikoliv politiky, kteří dovedou jenom strašit a kteří ztělesňují minulost. Chceme politiky, kteří mluví pravdu. Chceme politiky, kteří budou chápat politiku jako službu občanům, nikoli jako prostředek k co největší moci a k vlastnímu obohacení. Copak chceme tak moc?

Co pro tyto věci může každý z nás udělat? Nic z toho se nestane samo od sebe bez nás. To, co skutečně potřebujeme, je především živá a aktivní občanská společnost. Potřebujeme alespoň milion lidí, kterým to není jedno a kteří vytrvale dělají byť jen něco malého pro budoucnost. Naše požadavky jsou zdánlivě nedosažitelné. Avšak kdo z nás by před měsícem a půl uvěřil, že společně vydržíme protestovat proti zneužívání moci dva měsíce a že počty lidí na náměstích budou týden co týden růst? A kdo by uvěřil, že na konci června společně zaplníme Letnou? Ani my bychom tomu nevěřili. A přece se teď neuvěřitelné pomalu stává skutkem.

Možná, že zlom už je blízko. Kdo ví? Buďme však připraveni i na to, že změna, kterou požadujeme, může být během na dlouhou trať. Předpokládá totiž vnitřní proměnu celé společnosti. Jsme odhodláni tento běh na dlouhou trať podstoupit?

Na nás všech záleží, abychom tuto energii z náměstí přetavili také do drobné každodenní práce. Do zájmu o politické dění, šíření informací, mluvení s lidmi okolo sebe a jednou třeba i do vlastního politického angažmá, nejprve třeba v místní politice. Právě tohle může naši zemi dlouhodobě proměnit. Cestou našeho spolku je zůstat nadstranickým občanským hnutím, které spojuje všechny, kterým na demokracii záleží. Vyzýváme ale Vás, kteří na to máte... odhodlání... běžte do toho! Politika je odrazem lidí, kteří ji dělají. Pokud chceme situaci v naší zemi dlouhodobě změnit, musíme to udělat my sami. Nikdo jiný to za nás neudělá.

Pokud můžete, šiřte prosím informační leták shrnující několik vážných problémů našeho premiéra. Spolu s ním prosím pozvěte co nejvíc lidí na Letnou. Současné vzepětí občanského zájmu a aktivity má velký smysl. Pokud se totiž v úsilí o nadějnou budoucnost spojí statisíce lidí, vytvoří společně sílu, která může proměnit celou zemi. Tato proměna se po většinu času odehrává pomalu a neviditelně v lidských srdcích. Jednoho dne se však její výsledky zhmotní viditelně – ať už na plných náměstích, na výrazech lidských tváří či ve výsledcích voleb. Je nám ctí být spolu s Vámi součástí tohoto velkého trpělivého úsilí o pozitivní proměnu naší země. Nevíme, jak dlouho to vše bude trvat. Víme však, že to společně dokážeme.

Tak na shledanou v neděli 23. června v 16:30 na Letenské pláni! Je to na nás!

STÁHNOUT TOTO PROHLÁŠENÍ

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku