Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Bečva nevyšumí! Soud zasáhl a vrátil případ otrávené Bečvy státnímu zástupci

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Případ otrávené řeky Bečvy ještě pořád není uzavřen. Proč vsetínský soud vrátil případ k došetření?

Podle předsedy soudu Pavla Kotradyho ve spisu chybí řada důkazů, a tedy důvodů pro podání obžaloby. V tuto chvíli neexistují pádné důkazy pro to, že firma Energoaqua nese vinu za jednu z největších ekologických katastrof v Česku tak, jak stojí v obžalobě, která byla soudu předána. Celé vyšetřování navíc od samého počátku provázela řada pochybení. Což později potvrdila i sněmovní komise.

V době vyšetřování byl u moci Andrej Babiš a jeho hnutí ANO. Oprávněně se tedy spekuluje o tom, jestli nebyl průběh vyšetřování ovlivňován ve prospěch holdingu expremiéra Andreje Babiše. A tyto obavy stále trvají. Mezi vážnými podezřelými z otrávení Bečvy (v důsledku kterého uhynuly desítky tun ryb) je totiž i chemička Deza z Babišova holdingu.

Je tedy možné, že Babišův střet zájmů ovlivnil výsledky vyšetřování. Nezapomínejme na to, že Andrej Babiš si za své vlády obsadil “svými lidmi” ministerstvo životního prostředí i Českou inspekci životního prostředí, které se na vyšetřování významně podílely. Obě instituce odmítaly, že by viníkem byla právě chemička Deza, ale důkazy pro to stále chybí.

Zásah vsetínského soudu ukazuje, jak funguje nezávislá justice v praxi. Důsledná a nezávislá činnost justice je totiž pojistkou toho, že následky ponesou skuteční viníci, kteří se před spravedlností neschovají. A to ani když mají politický vliv a miliardový majetek. Tak uvidíme, co se v dalším kole vyšetřování ukáže.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku