Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Babišův muž v čele České národní banky: Prezident jmenoval guvernérem ČNB Aleše Michla

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Proč Michl není vhodná volba a co to znamená pro současnou politiku?

  • Aleš Michl je velmi blízký Andreji Babišovi.
  • Aleš Michl má investiční byznys a odmítá doložit, že na něj jako centrální bankéř nemá vliv.
  • Aleš Michl vyzývá vládu v době krize k drastickým úsporám.

Babišův muž v čele ČNB

Michl byl do konce roku 2018 ekonomickým poradcem Andreje Babiše. Intenzivně se angažoval například v předvolební kampani ANO v r. 2017 a do Rady České národní banky (ČNB) vstupoval jednoznačně jako Babišův muž.

A jako Babišův muž se chová i nadále. Za celé tři roky Michl z pozice centrálního bankéře nekritizoval populistické rozhazování předchozí Babišovy vlády v době relativního klidu a prosperity. Teď ale najednou hlasitě prohlašuje, že současná vláda musí drakonicky šetřit. Což by v době krize, kdy vláda musí myslet na ty nejpotřebnější, její podpoře u občanů jistě nepomohlo.

Michl je taky kritikem zvyšování základní úrokové sazby ČNB. A i když se názory ekonomů na vliv výše sazby na současnou inflaci různí, jedna věc je jistá: Předluženému Agrofertu se zvyšování úrokové sazby vůbec nehodí.

Majetkové poměry Aleše Michla nápadně připomínají ty Babišovy

Michl měl až do roku 2018 svůj investiční byznys. S tím by se ale jako centrální bankéř ocitl v jasném střetu zájmů. Proto skryl svůj majetek do svěřenského fondu. Stále ale není jasné, zda-li skutečně ztratil na chod fondu vliv tak, jak sám tvrdí. Každopádně ale odmítá rozkrýt dokumenty, které by podezření ze střetu zájmů vyvrátily.

Zatím naštěstí nemůžeme říct, že by Babiš zcela ovládl ČNB. Guvernér má v bankovní radě pouze jeden hlas ze sedmi. Prezident Zeman ale do konce svého mandátu bude jmenovat ještě čtyři členy bankovní rady. Další personální změny v zájmu Babiše by tak mohly zásadně ovlivnit směřování měnové politiky a ohrozit nezávislost ČNB.

Ať už Zemanova volba vypovídá o pokračování paktu Babiš-Zeman nebo o bezbřehé touze komplikovat situaci současné demokratické vládě, dobrá volba to není. Prezident opět ukázal, že zákulisní pletichaření a dohody jsou pro něj důležitější, než konstruktivní dialog mezi vládou a ČNB v době ekonomické krize.

Za půl roku budeme mít možnost zvolit prezidenta, který bude hájit zájmy občanů a principy právního státu. Pokud se chcete spolu s námi zasadit o to, abychom takového prezidenta našli, podepište výzvu Potřebujeme prezidenta.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku