Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Babišova účast na hlasování ve Sněmovně je 26%: Nechodí do práce, za kterou ho platíme

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Poslanec Andrej Babiš (ANO) pokračuje již třetí volební období ve velmi nízké účasti na hlasování v Poslanecké sněmovně. Co z jeho “pracovního nasazení” vyplývá?

Analýza dat serveru Seznam zprávy ukazuje, že Babišova účast na hlasování od ustavení současné Sněmovny činí 26%. Je tak velmi nízká.

Jednoduše řečeno:

  • Poslanec Andrej Babiš pohrdá svými voliči, kteří mu dali hlas.

  • Poslanec Andrej Babiš nechodí do práce, za kterou je občany placený

Andrej Babiš má nejvyšší absence na hlasování ze všech poslanců (s výjimkou dlouhodobě nemocného stranického kolegy). I když v posledních měsících svou přítomnost mírně vylepšil, první tři měsíce fungování současné Sněmovny byla jeho účast na hlasování žalostných 13 %. Tehdy ani nevěděl, že výbory nejednají, když jedná plénum, a kritizoval ostatní poslance, že nepracují.

Důvodem častější Babišovy přítomnosti byly pravděpodobně obstrukce. Ty vyhodnotil jako dostatečně mediálně zajímavé. Navíc blokovat přijetí novely zákona o střetu zájmů je jeho osobní prioritou. Jakmile se koalici povede novelu schválit, bude si Babiš muset vybrat mezi rolí poslance a mediálního magnáta.

Na Babišovo pohrdání Sněmovnou jsme zvyklí už z minulých volebních obdobích. Sněmovnu označoval za “žvanírnu” a v roce 2019 dokonce oznámil: “Už sem chodit nebudu.” A přitom už tehdy měl nejnižší přítomnost ze všech premiérů v historii. Jeho absence v roli premiéra-poslance se vyšplhaly na 73 %.

Jako ministr a premiér mohl vyšší absence částečně zdůvodnit zaneprázdněností. Ale jako řadový poslanec nemá omluvu vůbec žádnou.

Parlament je jedním ze tří pilířů moci, na kterých systém parlamentní demokracie stojí. A kdyby všichni poslanci nechodili do práce a dělali kampaň v obytňáku (nebo bez něj), tak by tento stát přestal fungovat.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku