Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Babišova kampaň za naše peníze? Opozice a novináři zachránili situaci

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Jen díky intenzivní práci novinářů a opozičních poslanců nezaplatíme z našich peněz téměř 30 milionů na kampaň hnutí ANO. Babiš právě ve Sněmovně couvnul a propagační brožura VZP, ve které figuruje, půjde mezi lidi až po volbách. Ale i tak stojí za to si shrnout, jak si chtěl pan premiér z veřejných peněz dotovat kampaň a ještě více pokřivit politickou soutěž.

Největší zdravotní pojišťovna připravila brožuru s fotkami a volebními sliby Andreje Babiše a Adama Vojtěcha (oba ANO). Platit ji máme my všichni z veřejných peněz. Navzdory rozhodnutí Správní rady VZP, která s rozesílkou brožur před volbami nesouhlasila, přišel na konci září pojišťovnám dopis od Adama Vojtěcha, který na rozeslání propagační brožury tlačil. A opravdu to vypadalo, že nakonec brožura ještě před volbami klientům odejde.

Opravdu si Babiš s Vojtěchem myslí, že mohou neustále zneužívat svou funkci a narušovat politickou soutěž? Státní zdravotní pojišťovna (ostatně ani jakákoliv jiná zdravotní pojišťovna) není jejich PR agentura. Navíc, proč bychom měli Babišovi předvolební kampaň platit my, daňoví poplatníci?

Vedle opozice nesouhlasil s distribucí před volbami například ani poslanec za hnutí ANO Rostislav Vyzula, rozpačitý byl i předseda Svazu zdravotních pojišťoven Martin Balada. Sebereflexi bychom ale u premiéra čekali marně. Rozeslání brožur se podařilo oddálit jen díky odporu opozice a práci investigativců.

Kromě toho všeho, jsou informace o nákladech stále nejednotné. V srpnu, když správní rada VZP distribuci letáku odložila, mělo jít o 28,8 milionu korun bez DPH. Údajně pak ale Česká pošta nabídla na distribuci slevu ve výši 8 milionů. Kdo ale rozdíl v ceně vykryje? Pokud Česká pošta skončí jako státní podnik v červených číslech, zase to zaplatíme ze státního rozpočtu my. Jako by byl státní rozpočet Babišův firemní účet! VZP aktuálně hovoří o nákladech ve výši 15 milionů korun.

Brožurou se zabýval Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Piráti oznámili, že se ve věci obrátí na soud a budou usilovat o vydání předběžného opatření, aby distribuci letáků zabránili. A nakonec dnešní diskuze v Poslanecké sněmovně. To vše přimělo Babiše od rozeslání předvolební propagace ustoupit.

Státní rozpočet není firemním účtem hnutí ANO. Potřebujeme změnu. Pojďte k ní příspět tak, že se zapojíte do demokratické rallye a budete roznášet letáky do schránek nebo vylepovat plakáty. I takhle jednoduše můžete pomoct. -> https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1XjHkNwI0hBIhPF8kjgTBzduRiPvCeGMR&ll=49.76889974857538%2C14.733527006249995&z=5&fbclid=IwAR2hzNXnI2Tqgn25SJdknbIOT8PqNtcmHGXUpV7dOYNwjqNFM67CWnhhcMQ

A hlavně pojďte všichni k volbám 8. nebo 9. října a podpořte ty, kteří se zavázali, že s hnutím ANO spolupracovat nebudou.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku