Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Andrej Babiš porušil zákon o střetu zájmů, dostal nejvyšší možnou pokutu

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Evergreen “premiér ve střetu zájmů tisíckrát jinak” pokračuje. Městský úřad v Černošicích, kde má Andrej Babiš trvalé bydliště, potvrdil premiérův střet zájmů a udělil mu maximální možnou pokutu 250 tisíc korun. Podle závěrů správního řízení měl Andrej Babiš i po nástupu do vlády vliv na média spadající pod společnosti Mafra, Londa a Mafra Print.

Případ se táhne už nějakou dobu. Podnět na prošetření porušení zákona podala organizace Transparency International a v roce 2019 Černošice rozhodly, že premiér skrze své svěřenské fondy mediální společnosti stále ovládá. Tehdy mu úřad vyměřil pokutu ve výši 200 tisíc. Babiš se proti rozhodnutí odvolal a jak je jeho zvykem, střet zájmů naprosto vyloučil. Případ se tehdy přesunul do pravomoci Středočeského kraje, který vedla nechvalně známá postava hnutí ANO Jaroslava Pokorná Jermanová. Středočeský krajský úřad pak (ve jménu stranické loajality) bez pádných důvodů přestupkové řízení zastavil.

Oživit případ měl šanci tehdejší nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který mohl podat správní žalobu. To ovšem neudělal, protože dle jeho vyjádření nenašel v přestupku vážný veřejný zájem, ačkoliv přiznal, že Andrej Babiš holdingová média stále ovládá. Dodnes zůstává otázkou, proč k takovému rozhodnutí dospěl. Jedna z možností je i to, že si šéfžalobce nechal otevřené dveře pro případné trestní stíhání Andreje Babiše ve věci střetu zájmů. Protože když už je jednou nějaký čin kvalifikován jako přestupek, těžko se pak dá další část téhož skutku kvalifikovat jako trestný čin. A za trestné činy pak bývají sankce o dost přísnější.

Letos v lednu se ale Transparency International s novými důkazy o porušení střetu zájmu opět obrátilo na černošický úřad. Premiérův vliv na holdingové magazíny se projevil například vykreslováním dobré image Babišovy rodiny, což může ovlivnit rozhodování voličů. Úřad podněty uznal a střet zájmů premiéra potvrdil.

Andrej Babiš má (nečekaně) v plánu se proti rozhodnutí odvolat a zase pokračuje v mantře, že je to všechno jen politická antikampaň, kterou vedou jeho konkurenti. Vlastně bychom byli všichni velmi překvapení, kdyby premiér přiznal obcházení pravidel a nestavěl se do role ublíženého kluka. Ostatně když Andrej Babiš nepřijímá jako relevantní ani audit Evropské komise (který taky potvrzuje jeho střet zájmů), byl by docela div, kdyby nezpochybňoval i černošický verdikt.

Premiér Babiš se mermomoci snaží zakrýt svůj vliv tím, že firmy převádí do svěřenských fondů a tím pádem může dokola tvrdit, že média a tiskárny de facto nevlastní. Teď se ale prokázalo, že je to pouze zastírací manévr a premiér prokazatelně média ovlivňuje. Andrej Babiš ovládá třetinu českých médií a kvůli tomu zkrátka nemůže být předvolební kampaň rovná. Ovládání médií vládním politikem se už mílovými kroky blíží propagandě. A to nesmíme dopustit.

Volby jsou už za týden!

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku