Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Andrej Babiš je obžalován v kauze Čapí hnízdo. Navíc musí vrátit dotaci na toustový chléb

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Občanská společnost slaví úspěch! Díky Vám je deagrofertizace České republiky v plném proudu.

Po letech vyšetřování, průtahů a mnoha protestů a shromáždění občanské společnosti poslal státní zástupce kauzu Čapí hnízdo před soud. A s ní i expremiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, který byl v kauze konečně obžalován z napomáhání ke zločinu dotačního podvodu. Výše dotace, kterou Babiš a jeho spolupracovníci v roce 2008 podvodně získali, je téměř 50 milionů korun. Babiše nyní čeká soud. Termín hlavního líčení by měl být znám do 3 měsíců. To asi nebude vhodná propagace v rámci jeho prezidentské kampaně.

Andrej Babiš tak dnes skutečně nemá svůj den. Kromě informace o jeho obžalobě totiž dnes ministr průmyslu a obchodu (MPO) Jozef Síkela (za STAN) oznámil, že chce po Penamu z expremiérova holdingu Agrofert vymáhat zpět dotaci na inovativní toustovou linku ve výši 100 milionů korun. Podle všech expertíz totiž linka inovativní vůbec nebyla, což bylo zásadní podmínkou zisku dotace. Na tento případ jsme upozorňovali už v minulosti. 100 milionů pro Babišův Penam totiž zaplatili čeští občané ze svých kapes. Česká republika totiž nepožádala Evropskou unii o proplacení dotace a MPO pod vedením Babišova stranického kolegy Karla Havlíčka (ANO) s požadavkem, aby dotaci vrátil Agrofert, dlouho váhalo. To není překvapivé, když si uvědomíme, že dotčené úřady byly plně pod kontrolou Babiše a jeho lidí. Nyní tak může být zahájen proces odnětí dotace a čeští daňoví poplatníci ji snad konečně nebudou muset Agrofertu platit ze svého.

Doufejme, že se vládě demokratů postupně podaří vymanit stát z rukou Andreje Babiše, který ho dlouhodobě unášel. Bude to ještě běh na dlouhou trať, ale vypadá to, že jsme na správné cestě.

Děkujeme Vám všem, aktivním občanům, kteří tento maraton už několik let absolvujete. Konečně vidíme výsledky. Děkujeme!

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku