Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Aktualita: Viktor Orbán bude vládnout bez parlamentu. Jak dlouho?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

VIKTOR ORBÁN BUDE VLÁDNOUT BEZ PARLAMENTU. JAK DLOUHO?

Dnes byl v Maďarsku schválen zákon, podle kterého může premiér Orbán po dobu nouzového stavu vládnout bez parlamentu. Prostřednictvím vládních dekretů. Stačí říct, že je kvůli viru nebezpečná situace, a parlament se nesejde. Dekrety mají časově neomezenou platnost a platí i bez schválení parlamentem. Časově neohraničenou platnost má také nouzový stav. 

Jak dlouho bude nouzový stav trvat? Jak dlouho bude Viktor Orbán chtít. Prý dokud bude trvat krize. Není však jasné, zda půjde o týdny, měsíce či roky. Vždyť krizová situace vyhlášená již v roce 2015 (kvůli migraci) nebyla zrušena dodnes. 

Ani to však ještě není všechno. Za šíření poplašných zpráv, které úřady označí za ohrožující výkon národní bezpečnosti, hrozí až pětileté vězení. Hodně štěstí kritickým novinářům. Do 140 strategických firem (státních i soukromých) nakráčely armádní čety, aby zde „dohlížely na hladký provoz“. 

Co z toho plyne? 

Viktor Orbán (jehož tolik obdivuje Andrej Babiš) vyhrál drtivě volby. Jeho strana má ústavní většinu, tudíž může legálně a bez ohledu na opozici skoro cokoliv. Třeba i významně omezit demokracii. Jak se říká u nás – vyhrál volby, tak ho nechte vládnout. A teď má v rukou červené tlačítko, jímž může vypnout parlamentní demokracii. 

Máme velké štěstí, že Andrej Babiš nemá ústavní většinu a nemůže tak snadno odstavit parlament. A že máme (narozdíl od Maďarska) důležitou pojistku demokracie – Senát (který by se měl podle A. Babiše zrušit). 

Přesto buďme ve střehu a dejme si pozor na to, co všechno se může pod rouškou boje proti koronaviru přihodit. Dějiny nás učí, že po zpřísnění různých opatření se už nemusí vždy konat návrat k normálu.

(Odkaz na článek)

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku