Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Aktualita: Úplatky 47 milionů. Státní zástupce obžaloval bývalého brněnského místostarostu za ANO Švachulu (ihned.cz)

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

ÚPLATKY 47 MILIONŮ. STÁTNÍ ZÁSTUPCE OBŽALOVAL BÝVALÉHO BRNĚNSKÉHO MÍSTOSTAROSTU ZA ANO ŠVACHULU (ihned.cz)

(Odkaz na celý článek)

"Podezřelý je i Jiří Faltýnek, syn šéfa poslanců ANO. Část skupiny, jejíž někteří členové už jsou stíháni kvůli zakázkám pro Brno-střed, přivedl do ANO Faltýnek starší. Odposlechy zachytily, jak muži řeší odvádění údajných "desátků" z veřejných zakázek právě Faltýnkům.

Dle policie měl obžalovaný Švachula také značný vliv i na antimonopolní úřad. Tedy instituci, která posuzuje miliardové veřejné tendry. Pátrání Aktuálně.cz a Hospodářských novin ukázalo, že detektivové nyní z korupce podezřívají téměř celé nejvyšší vedení úřadu. Zprávami mezi Švachulou a manažery dokládají, že tento muž vedení úkoloval. Blízké vztahy měl i přímo s šéfem ÚOHS Petrem Rafajem, který ho na úřad za nejasných okolností dosadil jako člena jedné z rozkladových komisí.

V souvislosti s ÚOHS padá podezření i na šéfa Dopravního podniku města Brna Miloše Havránka, jehož policisté podezřívají z manipulací kolem řízení týkajících se dopravního podniku vedených právě na antimonopolním úřadu. A kriminalisté rovněž stále podezřívají šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka, že se pokoušel s Rafajem manipulovat miliardový tendr na mýto. Švachula dle vyšetřovatelů posloužil jako prostředník mezi oběma muži. Část schůzek se odehrávala ve Švachulově vinotéce Garage Wine, kde měli detektivové prostorové odposlechy.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku