Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Aktualita: Před rokem to začalo

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

PŘED ROKEM TO ZAČALO

18. dubna 2019 ráno jsme zde napsali:

"Tohle je nesmírně vážná věc, která se k nám donesla už z několika různých zdrojů.

Vypadá to, že Andrej Babiš se pokusí vyměnit ministra spravedlnosti Kněžínka, dosadit místo něj někoho povolnějšího (pravděpodobně Zemanovu kamarádku Marii Benešovou) a poté odvolat nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a možná i další státní zástupce (které nedávno Zeman kritizoval na TV Barrandov a kteří Babišovi nejdou na ruku). Tohle je totiž jedna z posledních možností, jak dostat pod kontrolu kauzu Čapí hnízdo.

Je nám doufáme všem jasné, že pokud by se o něco takového pokusil premiér se soudem na krku, bude to hra o přežití právního státu. A premiérovi ať je jasné, že v takovém případě může očekávat desetitísice lidí v ulicích, kteří budou o přežití právního státu bojovat." https://www.facebook.com/milionchvilek/posts/1091091577764986

18. dubna 2019 večer byla výměna skutečností:

„MÁME POHOTOVOST!

Policie navrhla obžalovat premiéra. Ten prohlásil, že je to účelový komplot a nechal vyměnit ministra spravedlnosti, pod nějž spadají státní zástupci, kteří rozhodnou o osudu obžaloby.

Tohle smrdí největším zásahem do justiční moci od listopadu 1989.

Vše zvážíme a zítra večer zveřejníme prohlášení. Už teď ale můžeme říct, že to nenecháme bez reakce. Protože tady už nejde jen o Čapí hnízdo. Tady jde o přežití právního státu.

Uvědomte o tom prosím své přátele. Pokud teď budeme lhostejní, tvrdě za to zaplatíme.“ https://www.facebook.com/milionchvilek/photos/a.731691950371619/1091595694381241/

Od 29. dubna jsme společně opakovaně plnili Staromáky a Václaváky stejně jako stovky náměstí a návsí po celé republice, abychom se 23. června setkali společně na Letné.

Ačkoli Marie Benešová, ani Andrej Babiš neodstoupili, podařila se nám společně úžasná věc: ukázali jsme mocným, že jsme tady, že si nemohou dovolit cokoliv, že nám na demokracii záleží. Možná i díky statisícům lidí v ulicích se nakonec nenaplnil nejhorší scénář: dosazení Babišova nejvyššího státního zástupce.

Od té doby ministryně Benešová bohužel zcela potvrdila naše obavy, že bude ohrožením nezávislosti justice. Tady jsou minimálně tři příklady:

  1. Její novela zákona o státním zastupitelství měla zásadně posílit vliv politiků na výběr nejvyššího státního zástupce. Tato novela díky reakcím občanské i odborné veřejnosti zatím neprošla.

  2. Její novela zákona o soudech a soudcích by měla zásadně posílit vliv politiků na výběr soudců. Ani tato novela zatím i díky výhradám občanské i odborné veřejnosti není na pořadu dne.

  3. Vzpomínáte si na nález Ústavního soudu k zákonu o střetu zájmů? V něm v bodě 145 Ústavní soud říká, že kontrolovat dodržování tohoto zákona je úlohou Ministerstva spravedlnosti. Znamená to, že všemi střety zájmů, tedy včetně toho Babišova, se má objektivně a nestranně zabývat ministerstvo. Co na to řekla Marie Benešová? Řekla, že se tímto zabývat prostě nebude.

Tak to je. Tak to je, když si trestně stíhaný premiér privatizuje Ministerstvo spravedlnosti.

Proč to všechno připomínáme?

Protože Marie Benešová je dnes stále ministryní spravedlnosti – a to je i dnes stále stejně nepřijatelné jako před rokem.

Zůstává ministryní i přesto, že už několikrát svými činy potvrdila naše obavy, že její dosazení mělo za cíl vytrhnout panu Babišovi trn z paty.

Tohle by prostě nemělo zapadnout. Stejně jako by nemělo zapadnout ono obrovské vzedmutí občanské společnosti na obranu nezávislé justice. Kdoví, kde bychom dnes byli, kdyby se tak nestalo. A kdoví, co dalšího nás ještě čeká.

Děkujeme Vám, že jste v tom s námi.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku