Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Aktualita: Otevřený dopis veřejnému ochránci práv

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

OTEVŘENÝ DOPIS VEŘEJNÉMU OCHRÁNCI PRÁV

(Odkaz na Otevřený dopis veřejnému ochránci práv)

"Nouzový stav neznamená, že by si právo a rozum měly vzít dovolenou,” napsalo v otevřeném dopise přes 300 právníků v reakci na způsob práce Stanislava Křečka v roli veřejného ochránce práv. Nový ombudsman totiž minulý týden ukázal, že se při vyřizování stížností neřídí odborností právníka, ale svými dojmy a názorem “většiny”, který zřejmě odvozuje ze svého facebookového fanklubu.

Stejně jako všem podepsaným, ani nám se nelíbí, že Stanislav Křeček rezignoval na elementární pravidla vlastního úřadu, ale i principy práce každého právníka a představitele státní moci. K nim patří například kvalitní odůvodnění jakéhokoli rozhodnutí. Tvrzení typu „stanovisko ombudsmana je to, co já si pomyslím“ skutečně nedávají záruku, že ombudsman bude dobře vykonávat svoji roli při ochraně lidí před svévolí úřadů.

Proto máme radost, že se odborná veřejnost umí ohradit, když jsou zpochybňovány principy právního státu. I veřejným vyjádřením názoru se tvoří meze toho, co je ve společnosti přijatelné. Ozvat se má smysl, ať už jste děkan, profesor, advokát, student či kdokoli jiný.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku