Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Aktuální situace kolem novel zákona o státním zastupitelství

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Situace v oblasti novely zákona o státním zastupitelství houstne. Před prázdninami byly připraveny k projednání dva návrhy novely zákona. První návrh předložila 9. 5. 2019 TOP09 a STAN, druhý 21. 6. 2019 Piráti, KDU-ČSL a ODS. O prázdninách byl předložen ještě další návrh, který vzešel ze Senátu. K těmto návrhům ministryně spravedlnosti Benešová chce ještě předložit čtvrtý návrh, který na začátku října projednala vládní Protikorupční rada (a nedoporučila ho ke schválení, na rozdíl od Legislativní rady) a brzy bude předložen z vlády do sněmovny. Návrh Benešové kritizuje opozice i řada odborníků.

„Tichá většina“ v poslanecké sněmovně drží vládu premiéra Babiše, a když je třeba, spolehlivě blokuje projednávání návrhů, které v poslanecké sněmovně předkládá opozice. „Provládní tichá koalice“ tak opakovaně činila i v případě opozičních návrhů v oblasti státního zastupitelství. Naposledy se tak stalo v pátek 27. 9., kdy výše zmíněný opoziční návrh znovu předložili společně Jakub Michálek (Piráti), Zbyněk Stanjura (ODS) a Marek Výborný (KDU-ČSL). Tentokrát jej chtěli zařadit jako součást změny, která se měla projednávat kvůli Úřadu evropského veřejného žalobce. Proti zařazení do projednávání se kromě ANO postavily i SPD a KSČM, sociální demokraté se hlasování zdrželi. „Pirátská varianta“ novely byla velmi úzká – řešila pouze délku funkčního období a zrušení možnosti odvolat vedoucí státní zástupce bez důvodu s ponecháním odvolání přes kárné řízení. Nejvyšší žalobce by tak už nemohl být sesazen vládou bez uvedení důvodu, ostatní žalobci pouze z důvodu závažného porušení povinností. Provést tuto změnu doporučovala našemu parlamentu skupina GRECO již 1. července 2016.

Ministryně Benešová reagovala na předložený návrh při pátečním jednání velmi negativně. Postoj vlády a její podpůrné „tiché koalice“ vyvolává jednoznačně otázku: jak to vlastně vláda se státním zastupitelstvím myslí? Proč je pro ni důležité předložit vlastní návrh? Jestliže chce opravdu podpořit u státních zástupců nezávislost na vládě, v čem je nepřijatelný opoziční návrh (ať už jeden nebo druhý)?

Události posledních týdnů hluboce otřásly důvěrou společnosti v rovnost před zákonem. Kdyby ještě donedávna vláda opustila úmysly předložit vlastní návrh zákona a podpořila úzký návrh, dokázala by tím ztlumit podezření na postranní úmysly. V současné situaci je však jasné, že bez hlasů ANO nemá opoziční návrh šanci na schválení. A myslet si, že ANO poskytne podporu opozičnímu návrhu, je naivní. Za takové patové situace to vypadá, že je zde jediné dobré řešení. Na zákon o státním zastupitelství vůbec nesahat a změny nechat až na období po dalších volbách. A do té doby (nejen) je třeba, aby občané velmi pečlivě sledovali, co se v oblasti našeho práva a justice děje.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku