Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

108 mandátů pro demokratické strany: Vítězství aktivní občanské společnosti!

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Je to vítězství Vás všech, jedeme dál!

Milí a vzácní přátelé,

108 mandátů pro demokratické strany a téměř o 5 % více lidí, kteří přišli k volbám. To je vítězství! A především je to vítězství aktivní občanské společnosti, vítězství nás všech.

Zvítězila touha vykročit ke změně. Zvítězila touha po demokracii. Zvítězily strany, které se hlásí k ústavním principům naší země, strany vnitřně demokraticky fungující. Strany směřující k pevné spolupráci s EU a NATO. Strany respektující svobodu a lidskou důstojnost. Tyto strany získaly většinu v Poslanecké sněmovně. Blahopřejme si navzájem.

Je to sice křehké vítězství, ale jasná většina voličů chce změnu! Podařilo se to, po čem jsme volali na Letné a na náměstích po celé republice. Chvilky každého z nás se přetavily ve volební výsledek, který dává naději na zastavení propadu posledních let a vykročení kupředu ke změně. Aktivita, laskavost a spolupráce fungují!

Je to Vaše vítězství.

Nenechali jste volby náhodě a odvážně se postavili za své přesvědčení. Je to vítězství Vás všech, kteří jste poslední měsíce věnovali svůj čas rozhovorům s lidmi ve svém okolí i s lidmi na ulicích během kontaktní kampaně. Kteří jste posílali finanční dary na podporu našich aktivit, nebo politickýcm stranám. Vás všech, kteří jste rozdávali letáky, lepili plakáty, pořádali debaty, posílali SMS, e-maily, dopisy a sdíleli informace na sociálních sítích. Je to vítězství Vás, kteří jste poslední roky hlasitě upozorňovali na skandály v nejvyšších patrech české politiky, demonstrovali proti unášení českého státu oligarchou Babišem i proti odevzdávání naší země putinovskému Rusku.

Vyhráli jsme klíčovou volební bitvu. Výsledek voleb je důkazem, že společně máme šanci měnit svět k lepšímu. Avšak nyní nesmíme usnout na vavřínech, nesmíme povolit. Dokud je prezidentem republiky Miloš Zeman ovládaný Nejedlým, Mynářem a Kremlem, budeme stále čelit akutnímu ohrožení demokracie i bezpečnosti. Veřejnost musí být jednoznačně a transparentně informována o prezidentově zdraví a schopnosti vést povolební jednání.

Vyzýváme proto všechny čerstvě zvolené poslance Pirátů, Starostů, ODS, KDU-ČSL a TOP09:

Držte pohromadě! Zvolili jsme vás a aktivně se za vás stavěli proto, abyste osvobodili stát z rukou Agrofertu a ze spárů populistů, extremistů a komunistů. Musíte ustát všechny snahy na rozbití jednoty a spolupráce, všechna pokušení, která vám Babiš se Zemanem nabídnou. Možná to bude trvat déle, možná to bude složité, ale držte pohromadě.

Do 30 dnů bude zasedat nová Poslanecká sněmovna. Mějte do jejího zasedání připravené a dohodnuté složení vlády. Nečekejte na pověření. Domluvte se, kdo bude premiérem a kdo předsedou sněmovny. Připravte podpisy svých poslanců rozhodnutých hlasovat pro důvěru nové vládě a nenechte se zastrašit, když napoprvé jmenuje prezident premiérem kohokoli jiného. Držte pohromadě! Naděje svobodomyslné části společnosti leží na vašich bedrech.

Nově vzniklou vládu čekají 4 velmi náročné roky.

Jejím úkolem bude napravit škody po vládě Andreje Babiše a posílit demokratické pojistky tak, aby se podobný kobercový nálet na státní instituce již nemohl opakovat.

Zaprvé, bude potřeba posílit nezávislost justice, nezávislost veřejnoprávních médií a zpřísnit zákon o střetu zájmů a jeho vymahatelnost, stejně jako zastavit rozvrat veřejných financí.

Zadruhé, aktivně čelit zneužívání ústavy prezidentem a lidmi v jeho okolí a vyvážit jejich vliv.

Zatřetí, zajistit vyšetření vládních kauz z posledních let a vrácení miliard, které v rozporu s pravidly získal Agrofert.

Začtvrté, v těžké době krize připravit naši zemi na globální i lokální výzvy, které před námi stojí.

Nebude to jednoduché a nepůjde to samo. Tyto volby ukázaly, že občanská aktivita a spolupráce napříč názorovými proudy je úspěšná a má smysl!

Vyzýváme proto také všechny občany České republiky:

Mějte realistická očekávání a zůstaňte aktivní. Vstupujte do demokratických stran a snažte se v jejich rámci poctivě pomáhat naší zemi.

Už za rok jsou komunální a senátní volby a hned vzápětí pak prezidentské volby. Úkolem Milionu chvilek a všech aktivních občanů bude i nadále nastavovat zrcadlo vládě, kontrolovat, hlídat nově zvolené poslance, bránit demokratická pravidla a instituce a spojovat občanskou společnost. Kultivovat veřejný život a diskusi je třeba neustále. Václav Havel říkal, že v demokracii se musí angažovat všichni. Tak v tom pojďme pokračovat. Volbami to nekončí, volbami to začíná!

Děkujeme za vše, co pro demokracii děláte.

Za tým Milionu chvilek

Benjamin Roll, předseda
Jiří-Jakub Zévl, místopředseda
Marie Jahodová, výkonná ředitelka
Hana Strašáková, mluvčí

Volebni_stba

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku