Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

100 let KSČ(M) stačilo

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

V sobotu jsme měli několikanásobný důvod k oslavám. Tím největším důvodem je samozřejmě demokratická většina v Poslanecké sněmovně. Značnou měrou se o to ale zasloužil i volební výsledek komunistů, kteří nepřekročili 5% hranici potřebnou pro zisk mandátů a jejich hlasy tedy propadly.

TOHLE JE OBROVSKÉ ZADOSTIUČINĚNÍ!

Bylo to ostudné a téměř neuvěřitelné, že 32 let od Sametové revoluce byla v parlamentu Komunistická strana, která se nikdy ani nepokusila odstřihnout od své krvavé minulosti. To se v sobotu KONEČNĚ změnilo. Jejich přítomnost v parlamentu už nebude dál urážet všechny, kteří byli zavražděni, perzekuování nebo jakkoliv omezování během minulého režimu. Symbolické je, že KSČ(M) se do parlamentu nedostala v roce, kdy slavila 100 let od svého založení.

Mimochodem, tohle stoleté výročí od založení jsme připomínali 15. a 16. května, a také na pietním setkání a na pochodu 27. června s podtitulem “100 let stačilo.” Přímo před stranické sídlo jsme komunistům přinesli narozeninová přání. Náš vzkaz byl následující: “Styďte se za svou minulost a styďte se i za svou přítomnost. Ke 100 letům od založení Vám přejeme, aby letošní rok byl poslední, který jste alespoň z části strávili v Poslanecké sněmovně.”

Naše přání se naštěstí díky aktivitě a hlasům vás všech vyplnilo. A za to si můžeme VŠICHNI gratulovat. Respektive, vyplnilo se pro letošní volby. Prozatím. A tady přichází potřeba zpozornět. Každá pozitivní zpráva má totiž svoji odvrácenou stránku:

  • Komunisté budou nyní hledat nový dech. Pozice mimo Sněmovnu je bude zdánlivě zbavovat odpovědnosti za aktuální dění. Paradoxně se tak komunistům naskytne příležitost budovat image protestní strany a levicové alternativy navzdory tomu, že i tak budou dílem odpovědní za škody, které napáchal Andrej Babiš a jeho vláda, kterou drželi u moci. Stejně tak budou i nadále odpovědní za všechny přešlapy, které ve své stoleté historii mají.

  • Nezapomeňme taky, že Komunistická strana ještě pořád není úplně bezbranná. Má stále největší členskou základnu mezi stranami v Česku a i v letošních volbách dosáhla na příspěvek na činnost. Navíc není vyloučeno, že se na “pomoc” rozdělení české společnosti najdou také nějaké peníze z východu.

  • Odstavení komunistů od moci může vést k pocitu definitivního vítězství, ale i k zapomínání. Jenže zapomenout by bylo pochopitelně nejen obrovskou urážkou všech, kteří kvůli režimu trpěli. Bylo by to také obrovsky nebezpečné, protože jak známo: “kdo si nepamatuje dějiny, je odsouzen si je zopakovat.”

Mějme proto komunisty stále na paměti. Nedávejme jejich řečem prostor, který si nezasluhují (například u jejich kontroverzních příspěvků na sociálních sítích). A hlavně nikdy nezapomeňme, kdo byli, kdo jsou a kdo budou.

Díky Vám všem!

autorka fotky: Jana Plavec

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku