Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

10 důvodů, proč by Andrej Babiš neměl být prezidentem

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Proč by Andrej Babiš neměl být prezidentem?

1. Andrej Babiš je obžalovaný pro dotační podvod

  • Babiš by chtěl sedět na Hradě místo ve vězení.
  • Babiš by zvolením do prezidentské funkce získal prezidentskou imunitu. Což znamená, že by se všechny trestní kauzy zastavily a pět let ležely u ledu. Šance na spravedlivé prošetření by se s časem snižovaly.
  • Obžalovaný a trestně stíhaný kandidát na prezidenta republiky nemůže být morální autoritou. Kandidaturou prospěje nejvíc sám sobě, nikoli občanům.

2. Zvolením Andreje Babiše by pokračovala nerovnost hradní osádky před zákonem

  • Andreje Babiše provází “elitní zacházení” již nyní. Státní zástupce Jaroslav Šaroch navrhl pro Andreje Babiše podmínku a peněžitý trest, i když trestní sazebník uvádí možnost udělit nepodmíněný trest v délce pěti až deseti let.
  • Osoba prezidenta by měla bytostně symbolizovat, že před zákonem jsme si všichni rovni. Fakt, že tuto kvalitu na Hradě již 10 let nemáme, neznamená, že bychom na ni měli rezignovat.

3. Andrej Babiš by jako prezident mohl dál vlastnit a ovlivňovat svá média

  • Na prezidenta se zatím nevztahuje zákon o střetu zájmů. Andrej Babiš by tak v případě získání prezidentské funkce mohl být dál mediálním magnátem a čelným politikem v jednom. Média ale nemají sloužit zájmům politiků a jejich nekonečným politickým kampaním.

4. Andrej Babiš je dezinformátor a manipulátor

Dezinformace jsou záměrně šířené lživé a klamné informace nebo informace vytržené z kontextu, které mají za cíl ovlivnit náš názor a úsudek.

  • Přesně to Babiš používá ve svých projevech, příspěvcích na sociálních sítích a také ve svých médiích. K získání politických bodů se neštítí použít ani manipulaci a překrucování faktů. Záměrně tak rozdmýchává negativní emoce a rozděluje společnost.

5. Andrej Babiš by jako prezident mohl dál ovládat své byznysové impérium

  • Tím, že novela zákona o střetu zájmů zatím nepočítá s prezidentským úřadem, by Andrej Babiš dál mohl vlastnit Agrofert, čerpat dotace a získávat veřejné zakázky. I nadále by tak mohl být a byl ve střetu zájmů – exekutivní politik, oligarcha a mediální magnát v jednom.

6. Andrej Babiš lidi nespojuje. Andrej Babiš naši společnost záměrně rozděluje

  • Důležitou kvalitou prezidenta je schopnost spojovat a hojit rány na tváři společnosti. Andrej Babiš se však drží hesla “Rozděluj a panuj!” a zatím mu to dobře funguje. V krizových dobách ale potřebujeme někoho, kdo rozbouřené emoce a strach lidí uklidní a lidi stmelí, ne rozdělí a rozdmýchá do nezvládnutelných rozměrů.

7. Andrej Babiš není reprezentativní osoba v ČR ani v zahraničí

  • V euroatlantickém prostoru je Babiš považovaný za oligarchu, který netransparentně zbohatl v období divoké transformace ekonomiky.
  • K evropským zemím navíc nikdy nepřistupoval jako k partnerům a ani on pro ně nebyl v politické diskuzi partnerem. Účelově si totiž vybíral jen to, co bylo výhodné pro něj samotného. Logicky tak u ostatních ztrácel kredit a postoje naší země byly poplatné byznysovým zájmům Agrofertu či volebním preferencím “strany-firmy” ANO.

8. Andrej Babiš nikdy nevysvětlil, jak zbohatl

  • Původ Babišova bohatství je velice podivný. Za vlády Miloše Zemana získal podíl v Agrofertu v hodnotě 368 milionů, zaplatil za něj ale jen 2,5 milionu.
  • Kauza Pandora Papers - na Azurovém pobřeží si Babiš nakoupil malé realitní impérium v hodnotě 400 milionů korun. Transakce proběhla prostřednictvím podezřelého offshorového schématu, ve kterém si peníze na nákup Babiš půjčoval sám od sebe.

9. Andrej Babiš má za sebou minulost agenta StB

  • Slovenský Ústav paměti národa vede Babiše jako vědomého spolupracovníka komunistické tajné policie (StB)pod krycím jménem Bureš. V červnu 2022 Babiš prohrál další soud a je stále vedený jako agent komunistické státní bezpečnosti.
  • Babiš se navíc i později, už jako podnikatel, obklopil bývalými důstojníky StB a několik z nich zaměstnal ve svém byznysovém impériu.

10. Místo pro Vaše nápady

  • Zde necháváme prostor pro vaše nápady, které vyhodnotíme a nejčastější doplníme do tohoto odstavce. :-)

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku